Läkemedelsbehandling

Läkemedelsbehandling betyder att du tar en medicin, oftast i form av tabletter som du ska svälja, men det kan också vara något du ska dricka.

I den här filmen ska vi förklara hur en läkemedelsbehandling fungerar, vad som är bra att veta och vad du behöver tänka på. Läkemedelsbehandling betyder att du tar en medicin. Oftast i form av tabletter som du ska svälja, men det kan också vara något du ska dricka. Många som får medicin brukar undra hur länge de ska ta den. Det varierar beroende på vad medicinen ska hjälpa dig med. Ibland ska medicinen användas en kortare tid, andra gånger under en längre period. Fråga din läkare vad som gäller för dig. Men hur fungerar egentligen en medicin? Vad händer i kroppen och i hjärnan? Vi kan förenklat säga att det du upplever består av olika kopplingar och signaler i din hjärna. Som när du är ledsen, orolig eller har svårt att koncentrera dig. Det som finns i medicinen påverkar hur din hjärna kopplar och vilka signaler den sänder ut. Och det kan göra att dina svårigheter minskar. En läkare bedömer alltid fördelar och nackdelar innan någon får medicin, eftersom den också kan ha olika biverkningar. Vad är biverkningar? Jo, en del märker att de också påverkas lite inom andra områden, som minskad matlust, svårare att somna och kanske lite illamående. De flesta biverkningar är lindriga och ofarliga, men om du märker en stor skillnad ska du berätta det för din läkare. När du börjar ta medicin är det alltid en period där mängden medicin behöver anpassas efter din kropp och hur just du reagerar. Det kan ta ett tag innan läkaren vet vad som är en lagom dos för dig. Du kan också behöva byta till en annan sorts medicin. När du tar medicin är det fyra saker som är viktiga att tänka på: Passa tiden – att du tar din medicin så ofta som din läkare säger och inte slarvar eller hoppar över några dagar. Rätt mängd – att du tar precis så mycket av medicinen som din läkare har sagt. Håll ut – sluta inte med medicinen tidigare än vad som är bestämt utan att först ha pratat med din läkare om det. Känn efter – berätta för din läkare om hur medicinen påverkar dig. Målet med medicinen är att du ska uppleva att dina svårigheter minskar så att du fungerar bättre hemma, i skolan och bland kompisar.

Se en film om läkemedelsbehandling

Frågor och svar om läkemedelsbehandling


Hur fungerar läkemedelsbehandling?

Det du upplever, till exempel när du känner dig ledsen, orolig eller har svårt att koncentrera dig, består av olika kopplingar och signaler i din hjärna. Det som finns i medicinen påverkar hur din hjärna kopplar och vilka signaler den sänder ut. Det kan göra att dina svårigheter minskar.

Hur länge ska jag ta medicinen?

Många som får medicin brukar undra hur länge de ska ta den. Det varierar beroende på vad medicinen ska hjälpa dig med. Ibland ska medicinen användas en kortare tid och andra gånger under en längre period. Fråga din läkare vad som gäller för dig.

Vad är biverkningar?

En läkare bedömer alltid fördelar och nackdelar innan någon får medicin, eftersom den också kan ha biverkningar. Biverkningar betyder att man också påverkas inom andra områden, som minskad matlust, svårare att somna och kanske lite illamående. De flesta biverkningar är lindriga och ofarliga, men om du märker en skillnad ska du berätta det för din läkare.

När du börjar ta medicin är det alltid en period där mängden medicin behöver anpassas efter din kropp och hur just du reagerar. Det kan ta ett tag innan läkaren vet vad som är lagom för dig. Du kan också behöva byta till en annan sorts medicin.

Vad ska jag tänka på?

När du tar medicin är det fyra saker som är viktiga att tänka på:

  • Passa tiden. Att du tar din medicin så ofta som din läkare säger och inte slarvar eller hoppar över några dagar.
  • Rätt mängd. Att du tar precis så mycket av medicinen som din läkare har sagt.
  • Håll ut. Sluta inte ta medicinen tidigare än vad som är bestämt utan att först ha pratat med din läkare om det.
  • Känn efter. Berätta för din läkare om hur medicinen påverkar dig.

Målet med läkemedelsbehandling är att du ska uppleva att dina svårigheter minskar så att du fungerar bättre hemma, i skolan och bland kompisar.