- Adhd
- Autism
- Beroende
- Bipolär sjukdom
- Depression och nedstämdhet
- Dysmorfofobi (BDD)
- Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)
- Psykos
- Självmordstankar
- Självskadebeteende
- Tourettes syndrom och andra ticssyndrom
- Trichotillomani och dermatillomani
- Trotssyndrom
- Tvångssyndrom (OCD)
- Ångesttillstånd
- Ätstörningar
- Andra svårigheter
- Diagnoser
- Andra svårigheter
- Befintlig sida: Relationer till föräldrar
Relationer till föräldrar
Att komma överens med sina föräldrar är inte alltid lätt. Föräldrar kan vara tjatiga, lägga sig i, kritisera och det kan kännas som att föräldrarna vill styra ens liv alldeles för mycket.
Ofta beror konflikterna på att mycket förändras när du blir tonåring. Du kanske får nya intressen, börjar umgås med nya kompisar eller träffar en pojk- eller flickvän.
Relationen till föräldrarna förändras också. Du blir mer självständig från föräldrarna jämfört med när du var yngre. Det kan vara svårt för både föräldrar och den som är ung att vänja sig vid det.
Det finns också föräldrar som av olika anledningar inte klarar att ta det ansvar som en förälder bör. Då kan du som ung bli tvungen att ta stort ansvar fast du inte är vuxen, till exempel behöva sköta hemmet eller ta hand om yngre syskon. Kanske måste du till och med ta hand om dina föräldrar, fast det egentligen borde vara tvärtom. Det kan bero på att föräldern är sjuk, mår psykiskt dåligt eller har missbruksproblem. Om du då som tonåring har egna bekymmer kan du känna att du inte vill belasta föräldrarna med ännu mer problem. Det är tungt att inte få det stöd du behöver från föräldrar.
Föräldrar som bråkar med varandra är också ett exempel på hur du som ung kan bli belastad av vuxnas problem. När de inte kan hålla bråket för sig själva kommer du i kläm. Det kan göra att du mår dåligt och det kan kännas svårt att veta hur situationen ska bli bättre.
Om du har problem i relationen till dina föräldrar eller andra vuxna kan du behöva stöd och hjälp.
Få stöd och hjälp
Att det uppstår bråk och konflikter mellan föräldrar och tonåringar beror ofta på föräldrarnas oro. Ofta går det att tillsammans hitta lösningar inom familjen så att föräldrarna blir mindre oroliga och där den som ung ändå kan känna frihet. Men ibland kan situationen låsa sig och då kan det behövas hjälp av någon utanför familjen. Du kan prata med någon annan vuxen du litar på, eller vända dig till skolsköterskan, skolkuratorn, skolpsykologen eller någon på närmaste ungdomsmottagning, UMO.
Om du mår dåligt på grund av att dina föräldrar bråkar eller inte tar sitt ansvar som föräldrar kan du ta kontakt med socialtjänsten. Ifall du berättar om dina problem för en vuxen, till exempel en släkting eller en kompis förälder, kan de hjälpa till med att ta kontakt. Vuxna som jobbar med barn och unga, till exempel personal på skolor och ungdomsmottagningen, är skyldiga att kontakta socialtjänsten om det kommer fram att någon far illa hemma.
Har du syskon kan det kännas skönt att ta stöd av dem i en sådan situation. Tillsammans blir man starkare och det kan kännas lättare att berätta.
Om det känns svårt att berätta för en vuxen kan ett första steg vara att chatta anonymt med någon, till exempel på Bris, Killar.se eller Tjejzonen.
2022-11-10