Trichotillomani och dermatillomani

Trichotillomani och dermatillomani är två tillstånd som liknar varandra. Om du har trichotillomani innebär det att du rycker loss hårstrån från kroppen, vilket leder till hårbortfall. Dermatillomani innebär istället att du plockar loss hud från kroppen, vilket ger sår, ärr eller andra skador på kroppen.

Du kan uppleva flera olika känslor innan du rycker eller plockar, till exempel oro och rastlöshet. Ibland sker ryckandet och plockandet medvetet, det vill säga att du känner ett ”sug” efter att få göra det. Det är också vanligt att rycka eller plocka utan att tänka på det.

Diagnosen ges när du har försökt att sluta rycka eller plocka, men inte lyckats med det.

Hårryckande

Hårryckande kan göras från hela kroppen, men det är vanligast från hårbotten, ögonbryn, ögonfransar och kön. Ryckandet kan också göras från andra personer eller saker (till exempel leksaker eller kläder). Det är vanligt att leta efter ett särskilt hårstrå att rycka (till exempel ett hårstrå som sticker ut). Det är också vanligt att titta på, leka med eller svälja hårstrået efter att det har ryckts loss.

Om du sväljer hårstrån är det viktigt att berätta det för dina föräldrar, eftersom det kan vara farligt.

Hudplockande

Med hudplockande menas plockande, rivande eller petande av huden. Det kan ske från hela kroppen. Allra vanligast är att plocka hud från ansiktet, men det är också vanligt att plocka från till exempel fingrar, armar, överkropp, rygg, ben, fötter och kön.

Du kan påverkas på flera sätt

Trichotillomani eller dermatillomani kan påverka dig på flera sätt. Du kan till exempel få skador på kroppen (som hårbortfall eller ärr), bli nedstämd eller börja undvika saker som du tycker om att göra, som att träffa kompisar. Många skäms för att de rycker eller plockar.

Få stöd och hjälp

Om du rycker hår eller plockar hud kan du söka hjälp hos BUP. Där kan du få hjälp att ta reda på om det är trichotillomani, dermatillomani eller något annat som besvärar dig. Du kan också få behandling.

Senast ändrad 2024-04-23