Råd till dig som är barn och orolig för coronaviruset

Många barn är oroliga för det som händer i världen nu och för att de själva eller någon de tycker om ska bli smittad av corona. Det är lätt att förstå oron.

För en del märks det genom att de lätt blir arga, att de har svårt att koncentrera sig eller att de får ont i kroppen. Men det är också ganska vanligt att inte bekymra sig så mycket. Alla reagerar på olika sätt och det är helt okej.

Även om det nu är en annorlunda situation finns det mycket du kan göra för att leva så vanligt som möjligt.

Fråga vuxna

Prata med vuxna om hur du tänker och känner och fråga dem om sådant du undrar över. Det är bra att be vuxna förklara saker som du får höra och inte riktigt förstår eller saker som gör dig orolig.

Hjälp till att hindra viruset från att spridas

De flesta som blir smittade av coronaviruset blir bara lite sjuka. Barn som blir smittade av coronaviruset blir oftast mindre sjuka än vad vuxna kan bli. De som är gamla eller har en sjukdom sedan tidigare, kan däremot bli så sjuka att de måste få vård på sjukhus. Det är därför viktigt att viruset sprids så lite som möjligt.

Det finns en hel del som du själv kan göra för att inte bli smittad eller smitta andra. Tvätta händerna noga, hosta och nys i armvecket och försök att hålla dig en bit ifrån andra.

Det är viktigt att alla hjälps åt att se till att så få som möjligt blir smittade, och då är det bra om så få som möjligt träffas. Därför ställs många möten, träningar och aktiviteter in.

Var omtänksam och håll kontakten

Det sprids många rykten nu. Några barn säger att andra har gett dem skulden för att viruset har spritt sig. Det är självklart helt fel. De som har blivit smittade har inte gjort något fel.

Det är vanligt att känna sig ensam, speciellt om man måste vara hemma mycket. Det är jätteviktigt att fortsätta hålla kontakt med kompisar och släktingar. Om ni inte kan träffas så ring eller ha kontakt via nätet istället. Det hjälper att dela tankar, frågor och känslor med andra. Tillsammans kan vi också prata om att det är mycket som vi inte vet just nu.

Lev som vanligt

  • Det är viktigt att du fortsätter att göra saker som du gillar.
  • Det är viktigt att äta och att gå och lägga sig på vanliga tider.
  • Det är som alltid viktigt att du rör på dig och kommer ut.

Många får information på nätet och från kompisar. Det är bra att ta reda på fakta, men för mycket information kan göra att du blir oroligare. Om du känner att du blir rädd eller orolig, lägg bort mobilen en stund och ta en paus och gör något som gör dig glad. Prata med en vuxen om du hör något som gör dig rädd eller orolig. Tänk också på att all information på nätet inte stämmer.

Kom ihåg att det kommer att gå över

Den här oroliga situationen kommer att gå över. Det kommer att bli som vanligt igen, även om ingen riktigt vet hur lång tid det kommer att ta.

Senast ändrad 2021-03-18