Vårt uppdrag

BUP Stockholm är en barn- och ungdomspsykiatrisk specialistverksamhet inom den offentligt drivna sjukvården i Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som är en del av Region Stockholm.

Vårt uppdrag

Vårt uppdrag regleras genom en överenskommelse med Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, HSF, som beslutas om i en politisk nämnd, Hälso- och sjukvårdsnämnden. I denna överenskommelse beskrivs vårt uppdrag:

”Uppdraget är att bedriva psykiatrisk vård på specialistnivå i syfte att uppnå en förbättrad psykisk hälsa. Med psykiatrisk vård avses utredning, bedömning, diagnostik, behandling och vård samt stöd och rådgivning till patienter med psykiatriska sjukdomstillstånd inom barn- och ungdomspsykiatri. Psykiatrisk vård på specialistnivå omfattar ett differentierat utbud av akuta och planerade mottagningsbesök, konsultationer, vård i hemmet, heldygnsvård samt psykiatrisk tvångsvård enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT. Varje patients individuella resurser och möjligheter att vara delaktig i vård och behandling ska tas tillvara. Vårdgivaren utformar processer som främjar kontinuitet, tillgänglighet, respektfullt bemötande och ett hälsofrämjande synsätt. Patienter tas emot utifrån medicinsk behovsbedömning och prioritering.”

Samverkan

En förutsättning för att skapa möjlighet till förbättrad psykisk hälsa är att arbeta tillsammans med barnet eller ungdomen, föräldrarna och ibland även den övriga familjen. Vi behöver ofta samverka med övrigt nätverk, till exempel skola, socialtjänst, habilitering och specialiserad kroppssjukvård som till exempel barnmedicin. Samverkan är därför en viktig del av vårt uppdrag.

Förutom BUP Stockholm finns i dag inom Stockholms län två privat drivna lokala öppenvårdsmottagningar, Prima Järva och Prima Handen, samt BUP Norrtälje som organiseras tillsammans med övrig sjukvård i Norrtälje av Tiohundra.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Orsakerna till att barn och unga mår psykiskt dåligt är många, varierande och ibland okända. I vårt arbete utgår vi från att vi behöver förstå människor utifrån flera perspektiv och att våra förutsättningar för att utveckla hälsa eller ohälsa påverkas av såväl biologiska som sociala och psykologiska faktorer. För oss är det viktigt att alltid se till den unika situation som varje barn, ungdom och familj befinner sig i och valet av behandling görs därför alltid i dialog med barnet och vårdnadshavarna. Utgångspunkten är att med ledning av en väl avpassad bedömning och diagnostik erbjuda insatser utifrån bästa tillgängliga kunskap.

Olika former av behandling

Vi erbjuder olika former av utredning och behandling som psykoedukativa insatser, läkemedelsbehandling, gruppbehandlingar, familjebaserade insatser och psykologisk behandling, ofta med inslag av beteendeträning. Insatserna riktar sig till barn och ungdomar upp till 17 år med medelsvår till svår psykisk ohälsa – och till deras vårdnadshavare.

Insatserna kan ges genom besök på en mottagning, eller via video, genom hembesök i vissa fall, eller genom internetförmedlad kontakt. Om det bedöms nödvändigt får barnet eller ungdomen vård dygnet runt på någon av våra tre vårdavdelningar.

Be om hjälp

Som barn, ungdom eller vårdnadshavare kan man vända sig till BUP Stockholm för att söka vård. Man kan också bli remitterad från en annan vårdgivare om de bedömer att insatser från BUP kan behövas. Vi är måna om att det ska vara lätt att söka vård och därför har vi en gemensam ingång till BUP genom BUP En väg in. Dit kan patienter och vårdnadshavare vända sig för en forsta kontakt, via telefon eller genom en digital egenanmälan där man beskriver sina problem. Personalen på BUP En väg in gör en första bedömning som kan resultera i vidare barnpsykiatrisk bedömning på någon av våra mottagningar beroende på problematik, eller i hänvisning till annan verksamhet som bättre möter behovet av stöd och hjälp. Vi försöker att så långt som möjligt tillmötesgå eventuella önskemål om vart i Stockholm remissen ska ställas, och oftast handlar det om att få tid på den mottagning som ligger närmast där man bor.

Mottagningar i hela Stockholms län

BUP har specilaiserade öppenvårdsmottagningar i hela länet. Där arbetar läkare, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer och arbetsterapeuter.

Inom BUP har vi även ett antal mottagningar som är specialiserade på en viss typ av problematik och behandlingsformer, exempelvis BUP OCD och relaterade tillstånd, BUP Internetbehandling och BUP Könsinkongruens och könsdysfori, KID

BUP har även ett antal intensiva öppenvårdsmottagningar. Till  intensivöppenvårdens mottagningar remitteras barn i alla åldrar av någon av de andra öppenvårdsmottagningarna, om de gör en bedömning att mer omfattande intensiva insatser behövs. 

Våra patientlöften

Vi arbetar för att bevaka och utveckla barns och ungdomars rättigheter inom vården. Våra patientlöften är framtagna och formulerade som en grund för dig som är patient hos oss.

Patientlöftena utgår från FN:s barnkonvention som definierar barns rättigheter. Varje patientlöfte är kopplat till en eller flera artiklar i barnkonventionen.