Beroende (substansbrukssyndrom)

Att använda alkohol och andra droger är riskfyllt, framför allt för dig som är ung. En del utvecklar ett beroende och får svårt att sluta. När en person har ett skadligt bruk av alkohol eller andra droger kallas det substansbrukssyndrom.

Om du är under 18 år definieras all form av alkohol- och droganvändning som skadligt bruk.

Några tecken på substansbrukssyndrom kan vara:

  • känslan av att inte kunna vara utan drogen
  • återkommande tankar på när du ska ta drogen nästa gång
  • att du fortsätter att använda drogen trots att det får negativa konsekvenser – till exempel att familj och vänner oroar sig, att skolan fungerar sämre eller att du inte längre uppskattar saker som du tidigare har tyckt varit roligt.

Få stöd och hjälp

Om du tror att du har utvecklat ett beroende och känner igen dig i tecknen ovan, bör du söka hjälp hos BUP. Du kan antingen själv kontakta BUP eller be någon vuxen du litar på om hjälp. Läs om vad som händer på BUP här.

Vad kan du göra själv?

För en del är det lätt att sluta använda alkohol eller andra droger, medan andra kan ha det svårare. Det kan vara bra att berätta för någon som står dig nära att du gör en förändring, så att de kan stötta dig i det. Det kan vara en förälder, vän, släkting, lärare eller en annan person i din omgivning som du litar på.

Många som har slutat säger att det hjälpte dem att ha saker att göra. Försök att ha rutiner för att gå till skolan, sova och äta. Prova någon aktivitet att göra på fritiden. Träning är också bra, och det behöver inte vara hårda styrkepass utan till exempel promenader, lättare löpning eller yoga.

Vår erfarenhet är att många i början kan behöva undvika vissa platser, personer och situationer där det blir svårt att säga nej. Det kan vara svårt att göra på egen hand och det är något som du kan få hjälp med. Om du upplever problem med skola, kompisar eller annat – prata med en trygg vuxen och ta emot hjälp för att lösa problemen.