- Adhd
- Autism
- Beroende
- Bipolär sjukdom
- Depression och nedstämdhet
- Dysmorfofobi (BDD)
- Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)
- Psykos
- Självmordstankar
- Självskadebeteende
- Tourettes syndrom och andra ticssyndrom
- Trichotillomani och dermatillomani
- Trotssyndrom
- Tvångssyndrom (OCD)
- Ångesttillstånd
- Ätstörningar
- Andra svårigheter
- Diagnoser
- Andra svårigheter
- Befintlig sida: När någon annan mår dåligt
När någon annan mår dåligt
När någon du bryr dig om mår dåligt är det naturligt att vilja ställa upp och finnas där. Ofta kan det räcka med att visa att du är beredd att lyssna.
Känner du någon som mår dåligt? Kanske en kompis, en pojk- eller flickvän eller ett syskon? Även om du inte kan komma med lösningar så kan det kännas skönt för den som mår dåligt att få berätta om sina problem. Du kan också försöka hitta på roliga saker som ni kan göra tillsammans. Hen kanske har en svacka och kan börja må bättre om du visar att du bryr dig.
Men ibland kan personen må så dåligt att du själv blir orolig och rädd. Det kan också vara svårt att veta hur du kan hjälpa till. Då är det alltid bäst att berätta för någon vuxen, till exempel en förälder eller någon annan vuxen som du litar på, en lärare, skolpsykologen, skolkuratorn eller någon på närmaste ungdomsmottagning. Att hjälpa någon som mår psykiskt dåligt är ett tungt ansvar som du inte ska ta på dig ensam.
Våga söka hjälp
Det kan kännas som att du sviker personen när du berättar för någon annan. Kanske har du till och med lovat att inte göra det. Du kanske också är rädd för att hen ska bli arg om du berättar. Men att berätta är inte ett svek – det är ett tecken på att du bryr dig. Du behöver berätta för att den som har det svårt ska få hjälp. På egen hand kan du inte ge tillräcklig hjälp.
Att inte berätta är heller ingen lösning på problemet. Oftast behöver det ske någon sorts förändring för att personen ska kunna må bra igen. Ofta behövs hjälp från någon utifrån med att göra sådana förändringar. Om någon vuxen känner till situationen blir du också avlastad från ansvaret och då orkar du bättre att vara en stöttande kompis, pojkvän, flickvän, syster eller bror.
Om du tror att det kan finnas risk för att någon mår så dåligt att hen tänker ta sitt liv är det extra viktigt att ta hjälp av en vuxen på en gång.
Få stöd och hjälp
Det kan finnas många anledningar till att någon mår dåligt och därför kan det stöd och den hjälp du får se olika ut, beroende på behoven. En vuxen kan hjälpa till med att bedöma hur du ska gå vidare för att lösa det som är problematiskt. Ofta kan den som är vuxen se fler möjliga lösningar även på svåra situationer. Det kan till exempel vara förändringar som behöver göras hemma, i skolan eller i ens relationer. Det kan också vara nödvändigt att söka professionell hjälp, till exempel hos oss på BUP.
Oavsett hur hjälpen ser ut, kan du fortsätta att finnas där som en viktig person för den som mår dåligt. Skillnaden är då att du slipper vara ensam om att känna till hur dåligt hen mår. Det kan göra att du känner dig mindre rädd och orolig.
2022-09-21