- Adhd
- Autism
- Beroende
- Bipolär sjukdom
- Depression och nedstämdhet
- Dysmorfofobi (BDD)
- Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)
- Psykos
- Självmordstankar
- Självskadebeteende
- Tourettes syndrom och andra ticssyndrom
- Trichotillomani och dermatillomani
- Trotssyndrom
- Tvångssyndrom (OCD)
- Ångesttillstånd
- Ätstörningar
- Andra svårigheter
- Diagnoser
- Befintlig sida: Självmordstankar
Självmordstankar
Alla har nog någon gång upplevt att livet känns svårt och hopplöst. Det blir inte alltid som vi vill – det händer saker i livet som kan vara svåra att vara med om och stå ut med. De svåra stunderna kan leda till tankar om att inte vilja leva längre och att döden är den enda möjliga utvägen.
Men självmordstankar brukar ofta minska och ersättas med andra lösningar. Dessutom är det skillnad mellan att tänka tankarna och att faktiskt försöka göra sig själv illa eller försöka ta sitt liv.
Självmordstankar ska ändå alltid tas på allvar, särskilt om de varat under längre tid, och det är viktigt att du får rätt sorts hjälp. Du behöver reda ut hur allvarliga tankarna är, vad som gör att du mår dåligt och vad du kan göra för att förändra situationen och må bättre igen.
Få stöd och hjälp
Att tänka tankar om självmord är allvarligt, och om du tänker mycket på att du vill dö bör du söka stöd och hjälp. När du är mitt uppe i det jobbiga är det vanligt att allt känns hopplöst och att inget kan bli bättre. Men det finns hjälp att få. Det första steget är att berätta för någon hur du mår – gärna för en vuxen person som du har förtroende för. Det finns många som har tänkt på självmord tidigare i livet som nu mår bra.
Ett sätt att få hjälp är att ta kontakt med elevhälsan. Vissa skolor erbjuder stödjande samtal. Du kan också ta kontakt med ungdomsmottagningen och få prata med någon där.
Både skolan och ungdomsmottagningen kan hjälpa till med vidare kontakter till oss på BUP om du behöver mer stöd. Det går också att vända sig direkt till BUP eller be sina föräldrar om hjälp med att ta kontakt.
Akut hjälp
Du bör söka akut hjälp om självmordstankarna tar så mycket av din kraft och tid att du inte fungerar som du brukar i vardagen – till exempel hemma, i skolan och tillsammans med kamrater – eller om du har konkreta planer på hur du tänker ta ditt liv, det vill säga om du har börjat fundera på tid, plats och sätt för att ta livet av dig. Du bör också söka hjälp akut om du har försökt ta ditt liv tidigare och funderar på att försöka göra det igen.
Du kan antingen själv kontakta en BUP-mottagning eller be någon vuxen du litar på om hjälp. På vardagar under dagtid ringer du En väg in, eller kontaktar din lokala mottagning om du redan har en pågående kontakt med BUP. Under kvällar, nätter och helger vänder du dig i stället till BUP:s akutenhet.
2024-04-23