- Adhd
- Autism
- Beroende
- Bipolär sjukdom
- Depression och nedstämdhet
- Dysmorfofobi (BDD)
- Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)
- Psykos
- Självmordstankar
- Självskadebeteende
- Tourettes syndrom och andra ticssyndrom
- Trichotillomani och dermatillomani
- Trotssyndrom
- Tvångssyndrom (OCD)
- Ångesttillstånd
- Ätstörningar
- Andra svårigheter
- Diagnoser
- Ångesttillstånd
- Befintlig sida: Ångesttillstånd – vad händer på BUP?
Ångesttillstånd – vad händer på BUP?
Om du kontaktar BUP för att du känner ångest behöver vi ta reda på om det du upplever kan beskrivas som ett ångesttillstånd, det vill säga vi gör en bedömning. Det gör vi för att kunna erbjuda rätt sorts stöd och hjälp.
Så går en bedömning av ångest till
För att förstå din rädsla, oro och ångest bättre behöver vi ställa frågor om vad som gör dig rädd, i vilka situationer du känner dig rädd och hur länge du har haft det så. Du får också beskriva hur din rädsla, oro och ångest begränsar dig i livet, till exempel om det är något du brukar undvika för att slippa känna dig rädd och orolig. Vi kommer också att prata med dina föräldrar för att få deras bild och för att de ska kunna stötta dig på bästa sätt.
Ofta får du också fylla i formulär. Formulären innehåller påståenden, där du ska ange på en skala hur väl du tycker att påståendena stämmer.
Intervjun och formulärsvaren hjälper oss att ta reda på om det du upplever är ett ångesttillstånd. Om vår bedömning pekar på det kommer vi att förklara vad det innebär och berätta om det stöd och den hjälp som finns. Du får vara med och bestämma tillsammans med behandlaren och dina föräldrar hur behandlingen ska läggas upp.
Så behandlas ångest
En viktig del i att bli bättre är att själv lära sig om ångest och hur den fungerar. Även föräldrar och syskon kan behöva lära sig om hur en person med ångest mår och känner, för att kunna stötta på bästa sätt. Ibland räcker det med att få information och stöd, ibland behöver du få behandling för din ångest.
Den behandling som fungerar bäst på rädsla, oro och ångest är kognitiv beteendeterapi, KBT. KBT kan du antingen få på mottagningen, individuellt eller i grupp, eller över internet. På BUP finns en särskild mottagning som jobbar med internetbehandling för ångesttillstånd. Läs mer om den enheten här.
Behandlaren på BUP hjälper dig att förstå din ångest bättre, och lär dig hur du kan göra annorlunda i situationer som väcker rädsla, oro och ångest. Den viktigaste delen av behandlingen innebär att du får träna på sådant som är svårt. Om du har mycket svår ångest kan du få medicin som en del av behandlingen. Det behöver du diskutera och prova ut tillsammans med en läkare. Även föräldrar kan behöva vara en del av behandlingen, så att de bättre kan förstå hur en person med ångest mår och känner och för att de ska kunna hjälpa till och stötta dig på bästa sätt. Vi på BUP kan också hjälpa till att berätta för lärare på skolan, så att hjälpen och stödet där kan bli bättre.
2024-08-07