För yngre barn

Här får du träffa Alex och hans gäng! Undrar du och dina föräldrar vad som händer när du kommer till oss? Följ med när Alex och gänget besöker en BUP-mottagning!

Här kan du se en film om Alex som visar hur det går till på BUP. Du kan också lyssna på berättelser som beskriver olika känslor och vilken hjälp du kan få hos oss på BUP.

Filmen om Alex finns textad på flera olika språk, och den är också syn- och teckentolkad. Se de versionerna här.

Alex och gänget

Följ med när Alex och gänget besöker BUP

Alex och hans gäng visar hur det ser ut på en BUP-mottagning och träffar några som jobbar där. Han ställer några frågor som du kanske också går och tänker på om du ska träffa oss på BUP?

 

”Han visste inte att jag hade en hemlighet.”

Sara berättar om när det blev jobbigt hemma och om en hemlighet som gjorde henne orolig. Men allting blev mycket bättre när Sara och hennes föräldrar fick hjälp på BUP. 

”Var tvungen att lägga pennorna exakt rätt.”

Alonzo kände att han alltid behövde göra saker på ett bestämt sätt – i en viss ordning. Om han inte gjorde så, trodde han att något hemskt skulle hända. På BUP fick han hjälp att hitta ett annat sätt att tänka och att känna sig mindre rädd.

Trött

Trött

Jag känner mig tung i hela kroppen och har inte lust med någonting. I skolan är det svårt att tänka och få någonting gjort. Det blir ofta att jag känner mig dum och tänker på ledsamma saker. Alex säger att jag inte är dum bara för att jag har svårt att komma igång. Han tycker att det hjälper att prata med någon vuxen och få hjälp att reda ut saker och ting.

Arg

Arg

När jag är arg blir mitt ansikte varmt och rött. Ibland blir jag så arg att jag får lust att kasta saker och slåss. Alex säger att det hjälper honom att ta några djupa andetag för att lugna ner sig. Jag blir arg när andra är dumma mot mig. Alex säger att andra kanske är dumma för att de tar ut sin arghet på mig, som jag gör mot dom ibland. Jag försöker tänka på hur de känner sig.

”Min lärare sa att jag hade myror i benen.”

Kalle berättar om att han hade så svårt att sitta still och lyssna på lektionerna i skolan. Men på BUP förstod de vad han menade och Kalle tyckte det var skönt att få berätta om det. Nu har han fått hjälp så att det fungerar mycket bättre för honom i skolan. 

”Oroade mig för allt möjligt.”

Melinda känner sig ofta orolig för att någonting hemskt ska hända. Fast hon egentligen vet att det hon oroar sig för antagligen inte är något att vara rädd för. På BUP fick hon hjälp med att hitta ett sätt att oroa sig mindre och nu känns allting bättre. 

Glad

Glad

Jag känner mig varm inuti och ler med hela ansiktet. Jag har lust att göra saker som gör mig glad, som att spela mitt favoritspel eller lyssna på musik jag gillar. När jag är glad vill andra vara med mig och jag vill gärna vara med dom. Alex säger att jag är en bra kompis till Ledsen, Arg, Orolig och Trött. En bra kompis kan göra andra glada.

Ledsen

Ledsen

När jag är ledsen känner jag mig svag och ensam. Förut tänkte jag att det var fånigt att gråta, men Alex har lärt mig att det ju är modigt att visa vad man känner. Om man känner sig ledsen, och inte riktigt vet varför, så är det bäst att prata om det med en vuxen som man litar på. Om man inte vill prata med nån i sin familj, så kanske en lärare kan hjälpa till. Det är inte bra att känna sig ledsen för mycket. Det är skönt att få tröst.

”Fast det var ju inte jag som bråkade.”

Kim berättar om hur jobbigt det var i skolan när det ofta blev tjafs och bråk och han kände sig utanför. På BUP fick Kim träffa både vuxna och andra barn som fattade vad han menade. Nu är det bättre i skolan och han hamnar inte lika ofta i bråk. 

”Jag ville ju bara äta nyttigt!”

Stephanies föräldrar blev oroliga när de såg att hon åt så litet och blev väldigt smal. Men Stephanie ville bara äta nyttigt och brydde sig mycket om sitt utseende. På BUP fick hon hjälp att tänka på andra saker som får henne att må bra och hittade ett sätt att tycka bättre om sig själv. 

Orolig

Orolig

Jag får en konstig känsla i magen och mitt hjärta slår jättefort. En massa tankar rusar runt i mitt huvud och jag kan inte tänka klart. Jag blir rädd för att dåliga saker ska hända och ibland får jag huvudvärk. Alex säger att om jag är orolig, eller om nån är elak mot mig, hjälper det att berätta för en vuxen. Han säger att alla är oroliga ibland, även de som är elaka.