Vad beror ätstörningar på?

En ätstörning börjar ofta med en önskan om att gå ner i vikt. Sedan kan flera olika saker bidra till att du utvecklar en ätstörning.

Det kan till exempel bero på ärftlighet, att du mår psykiskt dåligt, att du påverkas av skönhetsideal i media eller olika idrottssammanhang, att du har dålig självkänsla eller har varit med om en traumatisk händelse. Annat som kan påverka är om du inte har det bra hemma och med kompisar.

Känslan av att kunna kontrollera sin kropp genom mat och överdriven träning kan till en början stärka ens självkänsla. Du kanske till och med får komplimanger för att du har gått ner i vikt. Men istället för att bli nöjd fortsätter du att tänka på hur och vad du äter.

Det kan också vara så att du har andra problem som du känner att du inte kan styra över, till exempel att dina föräldrar bråkar mycket, stress i skolan eller att du har det svårt med kompisarna. Då kan det kännas som en lösning att ta kontroll över maten och kroppen, eftersom de andra problemen verkar för stora och omöjliga att lösa.

Senast ändrad 2024-04-23