Hjälp vid kris

Att hamna i en kris är en vanlig reaktion i många situationer i livet. Kriser kan uppstå när något hemskt hänt eller om du under längre tid levt med mycket stress eller andra påfrestningar. Men ibland ger inte krisen vika.

Den här filmen handlar om krissamtal och vad som händer när du kommer till BUP för att du befinner dig i kris. En kris kan kort beskrivas som en väldigt jobbig period i livet och är något som de flesta nån gång går igenom. Vad som utlöser en kris kan antingen vara något hemskt som har hänt eller om du under en längre tid upplevt mycket stress eller nåt annat. Hur det känns i en kris är olika för oss människor, men vanligt är att man känner sig väldigt ledsen, orolig, rädd eller att man känner sig avstängd från sina känslor. Det känns ofta som om det aldrig kommer att bli bra igen och man har inte lust eller ork att göra någonting. Vissa kanske drar sig undan från att träffa andra, medan en del inte vill vara för sig själva alls. Många kan känna sig lätt irriterade, ha svårt att äta, sova eller koncentrera sig i skolan. Tankarna snurrar bara kring det jobbiga och att livet gör ont. En kris är en vanlig reaktion i många situationer i livet och många tar sig ur den av egen kraft, med stöd av vuxna och vänner i sin nära omgivning. Men vi är olika känsliga och råkar ut för mer eller mindre jobbiga saker. I vissa fall ger krisen inte vika och om det känts så länge kan man ta kontakt med BUP för krissamtal. Så hur går krissamtal på BUP till? Det kan vara väldigt olika från person till person. Din behandlare vill veta hur det är just för dig och är beredd att lyssna och ta del av det du berättar. Ni pratar om hur du ska kunna göra vanliga saker som du gjorde innan du hamnade i kris. Det är viktigt att du sover, äter tillräckligt, rör på dig, går i skolan och umgås med kompisar och familj. För att komma ur en kris behöver du ta hand om dig själv och försöka leva som vanligt. För även om det tar emot, så hjälper det dig att läka. Vi jobbar också tillsammans, så att de som finns runt omkring dig kan stötta dig. Till exempel kan dina föräldrar eller andra vuxna som du har nära kontakt med vara med på BUP och träffa din behandlare. Om dina närmaste vet hur det är och vad du går igenom kan de hjälpa till att få vardagen att funka. En annan sak som kan hjälpa dig på vägen är att du tänker på vad du tyckte om att göra innan krisen. Vad fick dig att känna dig glad då? Försök göra mer av det som du tyckte var roligt. En kris klingar ofta av med tiden och livet återgår långsamt till vardag igen. Det kan gå upp och ner, och hur lång tid det tar är olika från person till person, men det kommer att bli bättre så småningom.

Se en film om hjälp vid kris

Frågor och svar om hjälp vid kris


När kan BUP hjälpa dig vid en kris?

Hur det känns i en kris är olika, men det är vanligt att man känner sig väldigt ledsen, orolig, rädd eller avstängd från sina känslor. Det känns ofta som om det aldrig kommer att bli bra igen och man har inte lust eller ork att göra någonting. Vissa kanske drar sig undan från att träffa andra medan en del inte vill vara för sig själva alls. Många kan känna sig lättirriterade, ha svårt att äta, sova eller koncentrera sig i skolan. Tankarna snurrar ofta bara kring det jobbiga och att livet gör ont.

En kris är en vanlig reaktion i många situationer i livet och många tar sig ur den av egen kraft, med stöd av vuxna och vänner i sin nära omgivning. Men vi är olika känsliga och råkar ut för mer eller mindre jobbiga saker.

I vissa fall ger krisen inte vika och om det känts så länge kan man ta kontakt med BUP för krissamtal.

Hur går krissamtal till?

Krissamtal på BUP kan vara väldigt olika beroende på vad man behöver. Din behandlare vill veta hur det är för just dig och är beredd att lyssna och ta del av det du berättar.

Det hjälper ofta att försöka sätta ord på det som är jobbigt och försöka reda ut tankar och känslor kring det krisen handlar om.

För att komma ur en kris behöver du också ta hand om dig själv och försöka leva som vanligt. Även om det tar emot hjälper det dig att läka. Du och din behandlare pratar om hur du ska kunna göra vanliga saker, som att sova, äta tillräckligt, röra på dig, gå i skolan och umgås med kompisar och familj.

BUP arbetar även tillsammans med de som finns runt omkring, så att de kan förstå dina behov och stötta dig. Därför är det ofta bra att dina föräldrar eller andra nära vuxna är med på BUP och träffar din behandlare. Om de vet hur det är och vad du går igenom kan de hjälpa dig att få vardagen att fungera.

Vad ska jag tänka på?

En sak som kan hjälpa dig på vägen mot att må bättre i tillvaron, är att du tänker på vad du tyckte om att göra innan krisen. Vad fick dig att känna dig glad då? Försök göra mer av det som du tyckte var roligt.

Hur kommer jag ur en kris?

Du och din behandlare kommer att hitta vilka saker som stärker dig och hjälper dig att ta dig igenom krisen.

En kris klingar ofta av med tiden och livet återgår långsamt till vardag igen. Det kan gå upp och ner. Hur lång tid det tar är olika från person till person, men det kommer att bli bättre så småningom.