OCD-behandling

”Snart erbjuder vi våra patienter internetbehandling”

Så säger Frida Wickberg, psykolog och mottagningschef på BUP OCD och relaterade tillstånd – en mottagning som nu kommer att börja arbeta mer intensivt med internetbehandling.

Mottagningen för OCD och relaterade tillstånd är en av BUP Stockholms specialiserade mottagningar som tar emot patienter genom remiss från någon av öppenvårdsmottagningarna.

Till mottagningen kommer barn och ungdomar som exempelvis behöver hjälp med:

  • tvångssyndrom (OCD)
  • dysmorfofobi (BDD)
  • tics eller Tourettes syndrom
  • trichotillomani eller dermatillomani
  • samlarsyndrom.

Frida Wickberg berättar att mottagningen inom den närmaste tiden kommer att erbjuda internetförmedlad KBT-behandling som förstahandsval till alla som kommer till mottagningen för tvångssyndrom (OCD).

– Vi har deltagit i en omfattande studie inom ramen för BUP Forsknings- och utvecklingscentrum. Studien visade att ur patientens perspektiv är det helt likvärdigt att få det första steget i behandlingen via Internet. Det här innebär att vi kan påbörja behandling snabbare och erbjuda hjälp till fler samtidigt.

Digitalt självhjälpsprogram

Frida beskriver den internetförmedlade behandlingen som ett digitalt självhjälpsprogram.

– Barn och vårdnadshavare loggar in varje vecka och arbetar med övningsuppgifter, läser informationsmaterial och ser filmer. Familjen har också alltid en ”egen” psykolog som de kommunicerar med via nätet under hela behandlingen.

Fördelarna är flera menar Frida.

– Fördelen med internetförmedlad behandling är bland annat att barn och vårdnadshavare kan välja när de vill göra övningarna, och de behöver inte heller åka iväg någonstans. Dessutom tycker många familjer att det är positivt att få arbeta självständigt, men självklart hela tiden i samarbete med sin psykolog.

Den första delen pågår oftast under en period på tre månader, och de allra flesta blir tillräckligt förbättrade under den tiden menar Frida.

– De patienter som behöver mer hjälp efter det erbjuds fortsatt behandling på mottagningen. Det känns roligt att vi nu kan komma igång med behandling ännu snabbare än tidigare, och vi räknar med att kunna börja under vintern 2021–2022.

Foto: Adobe stock

Publicerad 2021-11-02