BUP.se

Följ med när Alex och gänget besöker BUP

Filmen om Alex finns textad på olika språk

Alex besöker BUP finns textad på svenska, engelska, arabiska, persiska (farsi), somaliska, turkiska samt syn- och teckentolkad.

Till textade versioner av filmen om Alex

ARG

När jag är arg blir mitt ansikte varmt och rött. Ibland blir jag så arg att jag får lust att kasta saker och slåss. Alex säger att det hjälper honom att ta några djupa andetag för att lugna ner sig. Jag blir arg när andra är dumma mot mig. Alex säger att andra kanske är dumma för att de tar ut sin arghet på mig, som jag gör mot dom ibland. Jag försöker tänka på hur de känner sig.

”Fast det var ju inte jag som bråkade.”

Lyssna när Kim berättar.

LEDSEN

När jag är ledsen känner jag mig svag och ensam. Förut tänkte jag att det var fånigt att gråta, men Alex har lärt mig att det ju är modigt att visa vad man känner. Om man känner sig ledsen, och inte riktigt vet varför, så är det bäst att prata om det med en vuxen som man litar på. Om man inte vill prata med nån i sin familj, så kanske en lärare kan hjälpa till. Det är inte bra att känna sig ledsen för mycket. Det är skönt att få tröst.

”Jag ville ju bara äta nyttigt!”

Lyssna på Stephanies berättelse.

OROLIG

Jag får en konstig känsla i magen och mitt hjärta slår jättefort. En massa tankar rusar runt i mitt huvud och jag kan inte tänka klart. Jag blir rädd för att dåliga saker ska hända och ibland får jag huvudvärk. Alex säger att om jag är orolig, eller om nån är elak mot mig, hjälper det att berätta för en vuxen. Han säger att alla är oroliga ibland, även de som är elaka. 

FEM frågor till Anna som jobbar på BUP

Finns det saker man måste göra om man kommer till BUP? Vilka ska komma? Hur gör ni för att barnen ska må bättre? Varför kan du det här bättre än andra? Varför jobbar du med det här?

Läs Annas svar

”Han visste inte att jag hade en hemlighet.”

Lyssna när Sara berättar.

TRÖTT

Jag känner mig tung i hela kroppen och har inte lust med någonting. I skolan är det svårt att tänka och få någonting gjort. Det blir ofta att jag känner mig dum och tänker på ledsamma saker. Alex säger att jag inte är dum bara för att jag har svårt att komma igång. Han tycker att det hjälper att prata med någon vuxen och få hjälp att reda ut saker och ting. 

”Fröken sa att jag hade myror i benen.”

Lyssna på Kalles berättelse.

GLAD

Jag känner mig varm inuti och ler med hela ansiktet. Jag har lust att göra saker som gör mig glad, som att spela mitt favoritspel eller lyssna på musik jag gillar. När jag är glad vill andra vara med mig och jag vill gärna vara med dom. Alex säger att jag är en bra kompis till Ledsen, Arg, Orolig och Trött. En bra kompis kan göra andra glada.

”Oroade mig för allt möjligt.”

Lyssna på Melindas berättelse.

”Var tvungen att lägga pennorna exakt rätt”

Lyssna på Alonzos berättelse.