- Adhd
- Autism
- Beroende
- Bipolär sjukdom
- Depression och nedstämdhet
- Dysmorfofobi (BDD)
- Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)
- Psykos
- Självmordstankar
- Självskadebeteende
- Tourettes syndrom och andra ticssyndrom
- Trichotillomani och dermatillomani
- Trotssyndrom
- Tvångssyndrom (OCD)
- Ångesttillstånd
- Ätstörningar
- Andra svårigheter
- Diagnoser
- Andra svårigheter
- Sexuella övergrepp
- Befintlig sida: Sexuella övergrepp på nätet
Sexuella övergrepp på nätet
Nätet är ett ställe där du bland annat kan ta reda på saker, umgås med kompisar och träffa nya kompisar. Det kan också vara en plats för att utforska sin identitet och sexualitet som ung. Men det finns också risker för att bli utnyttjad eller hamna i situationer där du far illa eller blir utsatt.
Många unga har varit med om att bli kontaktade på nätet i sexuellt syfte av någon vuxen eller äldre person, men de flesta har sätt att hantera detta på. Men ibland leder sådana kontakter till att ungdomar blir utsatta för sexuella övergrepp, antingen på nätet eller i verkligheten.
Det kan handla om sexuella meddelanden i en chatt, vuxna som försöker få barn och unga att visa upp sig framför webbkamera eller som själva blottar sig, eller vuxna som försöker få barn och unga att skicka bilder eller lämna ut sina mobilnummer. En del vuxna erbjuder sig också att betala för sexuella tjänster.
Vuxna som kontaktar barn eller ungdomar på nätet är ofta positiva, bekräftande och intresserade av den unga till en början och kontakten kan först handla om helt andra saker än sex. Det kan göra att den utsatta känner sig trygg och sedd. Det är inte ovanligt att förövaren utger sig för att vara någon annan än den är, kanske någon i samma ålder. Men så småningom kan kontakten komma att mer och mer handla om sex.
Det kan vara svårt att uppfatta varningssignalerna eftersom kontakten förändras stegvis.
Kontakter på nätet som inte känns bra
Om du blir kontaktad på ett sätt som inte känns bra kan du tänka på att du inte ska göra något som du inte vill på nätet. Det kan till exempel vara att skicka bilder på dig själv eller att visa dig framför webbkameran. Du kan blockera eller spärra personer så att de inte längre kan kontakta dig. Du kan också rapportera personer till sajten så att de kan bli avstängda.
Om du mår dåligt eller är rädd, till exempel för att du har blivit hotad, kan du behöva prata med en förälder eller någon annan vuxen som du litar på om det som har hänt.
Om du har råkat illa ut
Om du har råkat illa ut bör du berätta om det så att du kan få stöd och hjälp. Många ungdomar som har blivit utsatta för övergrepp på nätet har svårt att berätta om det de är med om. Det kan bero på att de skäms över att de till en början själva varit aktiva i kontakten, nyfikna på sex eller att förövaren har hunnit bli någon som känns viktig i deras liv. Ibland kan förövaren också ha hotat med att till exempel sprida bilder eller rykten på nätet. Som ung har du rätt att vara nyfiken, intresserad av sex och att utforska nätet utan att bli utsatt för sexuella kränkningar.
Du kan vända dig till en förälder, någon annan vuxen du litar på eller till närmaste ungdomsmottagning, UMO. Om du tror att det som har hänt kan vara olagligt kan du kontakta polisen. Läs mer om vad lagen säger om olika situationer på Polismyndighetens webbplats.
Du kan ringa polisen på telefonnummer 114 14 eller gå till en polisstation. Om du vill ha hjälp att anmäla kan du ta med dig någon, till exempel en kompis eller förälder, till polisstationen. Då kan det vara bra att ha sparat skärmdumpar, chattar, mejl och sms så att du lättare kan visa vad som har hänt. Det kan sedan användas som bevis om det skulle behövas.
Om det känns svårt att berätta kan ett första steg vara att chatta anonymt med någon som arbetar med att hjälpa unga som mår dåligt. Tjejzonen, Killar.se och Bris chattar med unga vissa dagar och tider.
2024-08-15