- Vårt uppdrag
- Samarbeten och samverkan
- Forskning och utveckling
- Nyheter
- Nyhetsbrev
- Informationsmaterial
- Media
- Jobba hos oss
- Om webbplatsen
Så arbetar vi med barnkonventionen på BUP
Den 20 november är det barnkonventionens dag. Dagen instiftades av Unicef 1989. Här berättar ett av våra barnrättsombud, Ellen Dackheim, om hur vi på BUP arbetar med artiklarna i barnkonventionen.
På BUP Stockholm finns det ett antal barnrättsombud som arbetar för att uppmärksamma barns bästa och barns rättigheter. Barnrättsombuden ska till exempel värna om barnets perspektiv och delaktighet i olika frågor och bevaka att barns rättigheter följs enligt FN:s barnkonvention.
Inom BUP Stockholm har vi gjort ett arbete med artiklarna i barnkonventionen genom våra patientlöften som utgår ifrån den. Hur märks det i ditt dagliga jobb som arbetsterapeut på BUP Huddinge?
Alla barn och unga som kommer till oss ska känna sig respekterade och lyssnade på. Barnen ska känna sig delaktiga i sin vård och vara med i planeringen. Det låter givetvis självklart, men i praktiken kan det ibland vara en utmaning. Bland annat jobbar vi nära vårdnadshavare och andra närstående, och det är då lätt att barnets röst ibland hamnar i skymundan. Genom att ständigt utgå ifrån barnperspektivet – vad som blir bäst för barnet men även vad barnet vill och önskar – blir barnet delaktigt och lyssnat på. För att känna sig delaktig är det viktigt att barnet får information på den nivå som hen kan tillgodogöra sig informationen på. Anpassat material riktat till barn och unga är något vi ständigt måste arbeta aktivt med.
Finns det någon eller några artiklar inom barnkonventionen som du tycker blir särskilt tydliga i mötet med patienter?
Kapitel 12, som handlar om att barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Det låter också självklart, men vi måste inom vården möjliggöra att barn faktiskt kan uttrycka sig. Bland annat kan det vara svårt att sätta ord på, beskriva eller ens veta vad man känner och tänker. Att till exempel använda bildstöd kan vara ett sätt att stötta barnet i att kunna uttrycka sig men också att förstå.
Finns det några andra reflektioner som du gör utifrån din roll som barnrättsombud?
Alla som jobbar inom barn- och ungdomspsykiatrin vill ju barnets bästa och ge en patientsäker och god vård. Vi har mycket kunskap och erfarenhet men också ett stort engagemang för vår patientgrupp, vilket är en styrka. Men det finns en farhåga att vi just på grund av det ibland glömmer bort att fråga vad barnet vill och önskar, och att barnet därför inte blir delaktigt i planeringen av sin vård – vilket är väldigt viktigt eftersom vi jobbar med individinriktad vård, eller effektiv vård som vi kallar den i våra patientlöften.
Att värna extra om barnets perspektiv och ständigt jobba aktivt för ökad delaktighet är en viktig del av arbetet som barnrättsombud. Det finns ett stort behov och jag hoppas att vi med tiden blir fler barnrättsombud inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Se en film om barnkonventionen och våra patientlöften
I en film om barnkonventionen och BUP:s patientlöften berättar barn om vad artiklarna i barnkonventionen kan betyda i praktiken.
Läs om vårt arbete med delaktighet
Publicerad 2024-11-14
Senaste nyheterna
- Du som behöver stöd under jullovet
- Nu får många patienter ett första besök över video
- Viktig information till dig som är patient på BUP Brommaplan
- Vi söker vårdnadshavare till barn med adhd eller autism till studie
- Patienter och vårdnadshavare ger högt betyg till NHV-vården
- Vill du delta i en studie om tvångssyndrom och autism?
- De flesta med BDD får god hjälp med kbt
- Nytt från BUP Stockholm
- Safewards ger tillit och trygghet för patienter och personal
- Deltagare sökes till studie om PTSD hos barn och unga