Att spela för mycket datorspel

Att ägna en stor del av sin vakna tid framför en skärm ser många som normalt i dag. Unga använder sociala medier, kollar videoklipp, gör sina läxor, chattar med kompisar, och mycket mer. Att spela dator- eller tv-spel är ett vanligt fritidsintresse för många.

Det är vanligt att det blir konflikter i familjer om skärmtid. Föräldrar kan tycka att deras barn är online alldeles för mycket och oroa sig över det. Ofta finns det skilda åsikter om till exempel antal speltimmar eller när det är dags att stänga av datorn och gå och lägga sig.

En förklaring till att föräldrar och unga ofta tycker olika kan vara att föräldrarna har svårt att se hur stor betydelse onlinespel har i en ung persons liv. Det är ju ett ställe där de inte bara spelar, utan också har kompisar. Även kompisar som de aldrig har träffat i verkliga livet kan vara viktiga. Vuxna kan också ha svårt att se de fördelar som finns med nätet och onlinespel. Till exempel är spel som World of Warcraft och League of Legends bra för att träna samarbetsförmåga och social kompetens. Många som spelar datorspel blir också duktiga på engelska.

Det som vuxna brukar oroa sig för är att onlinespel tar mycket tid från andra saker i vardagen, som skola, andra fritidsaktiviteter, sömn och mat. En raid kan ta många timmar och hålla på till sent på natten. Då kan det vara svårt att orka gå upp nästa morgon och klara en hel dag i skolan. Föräldrar brukar också oroa sig för att deras barn drar sig undan kompisar och familj när de spelar mycket, och att de då kan få svårt att klara av den verkliga världen. För även om det finns mycket att lära sig genom spel, så är det ju trots allt skillnad på att göra saker framför en skärm och i verkligheten.

Få stöd och hjälp

Om du ägnar så mycket tid åt datorspel att det går ut över det verkliga livet, kan det finnas anledning för dina föräldrar att oroa sig. Du kanske missköter skolan, slutar att träffa kompisar utanför datorvärlden, hoppar över att äta eller slutar att sköta din hygien.

Oroliga föräldrar kanske tänker att de måste begränsa tiden framför datorn, och det är då det kan uppstå bråk och konflikter. Ofta klarar familjer av att hitta lösningar som både gör att föräldrarna blir mindre oroliga och att de unga kan fortsätta med spelandet. Men ibland kan situationen låsa sig och det blir så mycket bråk hemma att familjen behöver hjälp från någon utomstående.

Socialtjänsten kan ofta hjälpa familjer som hamnat i låsta lägen där det blir för mycket bråk kring datorspelande. Det finns en socialtjänst i varje kommun. Kontaktuppgifter till socialtjänsten finns på kommunens webbplats. Det går också att ringa till kommunens växel.

Om det behövs mer stöd än socialtjänsten kan ge kan familjer vända sig till oss på BUP. De som kommer till BUP har ofta andra psykiska problem och svårigheter också. Det kan till exempel vara depression och nedstämdhet eller ångest.

Vad händer på BUP?

I de familjer som kommer till BUP är det vanligt med konflikter om spel- och skärmtid. BUP kan hjälpa till att hitta lösningar på konflikterna. Det kan ofta hjälpa att träffa någon utanför familjen som håller i samtalet och låter var och en komma till tals, så som det går till här på BUP.

Vi brukar först försöka ta reda på hur situationen ser ut. Då frågar vi till exempel om hur du har det hemma, hur det går i skolan och hur du trivs där och hur du har det med kompisar. Du får prata om vad som känns jobbigt och svårt i livet, men också om det som fungerar bra. Vi pratar med dina föräldrar och dig både var för sig och tillsammans, så att alla får beskriva sin bild.

Sedan kan vi på BUP hjälpa familjen att hitta en lösning som både föräldrar och den som är ung kan enas om.

Tips: Gör ett tidsschema

Ibland kan det vara svårt att lämna datorn. Det är lätt att stanna uppe för sent och då kanske du missar skolan och andra viktiga saker. Ett tips är att göra ett tidsschema.

En bra sak med ett tidsschema är också att det visar för föräldrar att du klarar att ta ansvar. Det kan göra dem mindre oroliga. Du kan även be dem om hjälp med att göra schemat. Det brukar vara bäst att försöka enas om regler som känns okej för alla.

Ett tidsschema skulle kunna se ut så här:

08.00–15.00 Skolan
15.00–15.30 Komma hem, äta mellanmål
15.30–16.30 Göra läxor
16.30–16.45 Förbereda morgondagens skoldag, till exempel packa väskan
16.45–18.00 Hjälpa till med maten, äta middag
18.00–21.00 Spela, chatta med kompisar, titta på tv, träna
21.00–22.00 Borsta tänderna, läsa, prata med föräldrarna
22.00 Släcka lampan, sova

Det är bra att ha skärmfri tid en stund innan du ska sova. Då kan både hjärnan och kroppen varva ner och ställa in sig på sömn. Stäng därför av tv, dator och mobil ungefär en timme innan det är dags att sova.

Du kan testa ett tidsschema under en vecka eller två och se hur det fungerar. En del kan tycka att det är bättre att ha bestämda dagar då du inte spelar alls, till exempel två eller tre vardagar i veckan.

Senast ändrad 2023-02-14