Självskadebeteende

illustration självskadebeteendeAtt skada sig själv brukar vara ett sätt att hantera att man mår dåligt. Självskadebeteendet blir då ett sätt att försöka stå ut med svåra känslor och tankar. Den kroppsliga smärtan kan kännas lättare att uthärda än det som känns jobbigt inuti. Men självskadebeteendet gör bara att det känns bättre i stunden – på sikt mår man ännu sämre.

De bekymmer och problem som gör att man skadar sig kan se helt olika ut från person till person. En del känner sig värdelösa eller har helt stängt av sina känslor för att kunna stå ut. Somliga upplever livet som ett enda stort kaos. Andra känner mest känslor av tomhet, som om de inte finns eller som om verkligheten inte är verklig.

Det många har gemensamt är starka känslor som svänger från otroligt högt till väldigt lågt på kort tid. Ibland kan man också ha svårt att kontrollera sina impulser. Andra svårigheter kan vara ångest, depression eller en ätstörning.

 

Stöd och hjälp

Självskadebeteende är allvarligt och man bör söka hjälp om man har skadat sig själv upprepade gånger, eller om man har provat och känner att man vill göra det igen. Om självskadebeteendet har pågått en längre tid är det extra viktigt att få hjälp så snabbt som möjligt. Det är ofta svårt att sluta med sitt självskadebeteende på egen hand. Man brukar behöva hjälp med att hitta sätt för att sluta.

Ett sätt att få hjälp är att ta kontakt med elevhälsan på skolan. Vissa skolor erbjuder stödjande samtal. Skolan kan också hjälpa till att kontakta oss på BUP om man behöver mer stöd. Man kan också vända sig direkt till BUP.

Många som skadar sig skäms och vill dölja sina problem. Om det känns svårt att berätta kan ett första steg vara att chatta anonymt med någon. Det kan man göra på till exempel på Tjejzonens, och Shedos webbplatser.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Vill du testa en ny behandling och samtidigt vara med i en studie?

Är du mellan 13 och 17 år och skadar dig själv? Då kan du delta i en studie om KBT-behandling över internet.

Läs mer om BUP:s forskningsprojekt BIP ERITA

Länktips

Föreningen Shedo ger stöd till personer med självskadebeteende och deras anhöriga. Bland annat finns ett diskussionsforum, en chatt och en jourmail. 

Shedo 


Nationella Självskadeprojektets webbplats finns hjälp och stöd för dem som lider av självskadebeteende och deras anhöriga.  

Nationella Självskadeprojektet