Samtal mellan ungdom och personal

Nu får fler unga hjälp genom vårdmodellen FACT

Sedan hösten 2022 arbetar BUP Stockholm med vårdmodellen FACT Ung (Flexible assertive community treatment), som riktar sig till ungdomar som har flera och sammansatta vård- och stödbehov. Nu utökas samarbetet med Stockholms kommuner och därmed får fler ungdomar ett samlat stöd för att komma vidare i livet.

FACT Ung är ett samarbete mellan socialtjänst, tre kommuner och kommunförbundet Storsthlm. BUP Mellanvård arbetar med modellen sedan 2022 och blev först i Sverige med att börja använda FACT inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Målgruppen är ungdomar med ett stort vårdbehov, låg vardagsfunktion, sociala stödbehov och erfarenheter av att sedvanliga insatser inte har fungerat. Många har även haft stora behov av akutvård och heldygnsvård, och behöver kontinuerliga insatser inom heldygnsvården. Den här gruppen har ofta en komplex problematik och behöver mycket stöd från samhället för att komma vidare i livet.  Mellanvården har genom FACT-samarbetet en intensiv kontakt med familjen, socialtjänst, skola och ibland andra delar av vården – allt utifrån deltagarens individuella och specifika behov.

Hösten 2024 startade ett pilotprojekt där några pilotkommuner engagerade sig – till att börja med Nacka, Huddinge och Stockholms stad med stadsdelarna Hässelby-Vällingby och Bromma.

Malin Bergmark, som är projektledare för Storsthlms del i piloten, säger:

– Vi har hittills fått väldigt fin återkoppling av medverkande kommuner och vi planerar att skala upp samarbetet med att ansluta fler kommuner.

Ingrid Byng Strøm, som är specialistpsykolog och projektledare för implementeringen från BUP:s sida, berättar:

– Vi har jobbat intensivt med att introducera och sprida modellen inom BUP:s sektion Intensiv öppenvård, och kommer att fortsätta sprida kunskap om modellen till alla enheter inom BUP som kommer i kontakt med patientgruppen.

FACT-möten varje vecka

Silvia Lisewska Finnerman, enhetschef för BUP Mellanvård nordväst, berättar att det nu finns en rutin med så kallade FACT-möten varje vecka med representanter från BUP Intensiv öppenvård och socialtjänsten.

– Där pratar vi om våra gemensamma patienter och kan ta ett samlat grepp om patientens specifika situation utifrån våra respektive roller. På så sätt får vi en gemensam bild av patientens behov och kan samarbeta kring det.

Ingrid lägger till:

– Genom våra återkommande möten kan vi snabbare ge rätt insatser ”i rätt tid” och snabbt hämta kunskap från varandra. Till exempel kan vi planera möten med familjen där både socialtjänst och BUP medverkar.

Se helheten

Att ses ofta är också en viktig faktor för att snabbt kunna fånga upp behov, menar Ingrid.

– Den täta kontakten mellan BUP och socialtjänsten gör det möjligt att snabbt fånga upp behov och framför allt se helheten utifrån en patients samlade behov. Om det behövs kan vi också mobilisera vår gemensamma kraft och göra mer ”akuta” insatser om en patients situation försvåras.

Ingrid berättar att pilotprojektet med kommunerna som nämns ovan pågår fram till årsskiftet 2025/2026. På sikt kommer resultaten att utvärderas.

– Tanken är att vi långsiktigt kommer att fortsätta med det arbetssätt som vi nu intensifierar genom pilotprojektet. Det handlar också om att ge en jämlik vård. Det vill säga att du ska ha rätt till samma form av stöd och hjälp oberoende av var i Stockholm du bor.

Det handlar också om att hjälpa ungdomen att, i den mån det är möjligt, kunna ta kommandot för sitt eget liv och hitta en känsla av ”egenmakt”.

– Tillsammans tar vi ett gemensamt ansvar för att hjälpa de familjer som vi träffar. En del i detta är också att stötta ungdomen i att känna att hen har mycket makt över att forma sitt eget liv, säger Ingrid.

Läs tidigare nyhet på bup.se (publicerad 2023)

Läs mer om FACT på Storsthlms webbplats

Bildbeskrivning: Bilden är en så kallad genrebild och de avbildade personerna har ingenting med innehållet att göra. Bilden visar ett samtal mellan en ung kvinna och en peronal. 

Foto: Yanan Li