Terapioffer – Maximes pappa tog livet av sig

Lyssna på radioteatern om Maxime som går i terapi.

Maxime har levt med en psykiskt sjuk pappa som tog livet av sig. Hon försöker nu hantera sin ångest genom att bara försöka vara vanlig. Men hennes hjärta bankar sig ur kroppen, hon kräks och kan inte andas. Sådana symtom kan man utveckla om man har stark ångest. Det kallas panikångest.

Maxime tycker inte att hon har något fel i huvudet, utan att det är fel på hennes hjärta och muskler. I terapin får hon hjälp av terapeuten med att förstå och stå ut med sina känslor.

Terapin som Maxime får är exempel på hur en samtalsbehandling kan gå till. I terapeutens sätt att arbeta finns inslag både från behandlingsformerna KBT och PDT.


Del 1


Del 2


Del 3


Del 4


Del 5

 

Pim, Maxime och Nima sitter i väntrummet. Terapeuten står i dörröppningen.

Om Terapioffer

Terapioffer är en radiodramaserie för unga gjort av Produktionsbolaget Filt i samarbete med Unga Radioteatern, för sändning i Sveriges Radio P4. De fem delarna om Maxime är skrivna av Emma Broström. Musik av Alina Devecerski.

Läs mer om Terapioffer på SR:s webbplats

Panikångest

Panikångest är när ångest sätter sig i kroppen i form av panikattacker. Man får attackerna utan förvarning och de gör att man får hjärtklappning och blir yr, illamående och andfådd. Det är vanligt att man blir rädd och tror att man är sjuk, att man ska dö eller att man ska förlora kontrollen och bli galen. Det är också vanligt att man får panikattacker på särskilda platser som man sedan helst vill undvika, till exempel på bio, i tunnelbanan eller i stora folksamlingar.

Råd och fakta om ångest

Lyssna på mer radioteater

Nima har blivit utsatt för en misshandel. Förövaren, Fredrik, går i hans klass och Nima lever med ständig rädsla om att bli misshandlad igen.

Lyssna på Terapioffer om Nima


Pim hamnar i bråk med allt och alla. Hemma vrids alltid familjens gräl upp till katastrofbråk och skrik. I skolan och med kamrater är det inte bättre.

Lyssna på Terapioffer om Pim