Till dig som oroar dig efter en skrämmande händelse

När man får veta om en sådan tragisk och otäck sak som att en elev blir dödad på en skola blir man chockad, ledsen, arg och rädd. Många människor frågar sig hur något så hemskt kan hända på en plats där alla ska känna sig trygga. Man kan börja oroa sig och bli rädd för att det ska hända något liknande igen, kanske i ens närhet.

Alla förstår att det är omöjligt att garantera eller lova att något liknande inte kommer att hända igen. Men kanske kan det vara lite lugnande att tänka på att det som hänt är extremt ovanligt. Risken att det ska hända igen i en svensk skola är väldigt liten. De allra flesta av oss människor handlar klokt och okej när vi möter andra och bär inte på ett hat som får någon att mörda.

Om du grubblar och oroar dig mycket på grund av det som hänt brukar det vara lugnande att dela det med andra. De flesta har nu många tankar, känslor och reaktioner kopplade till det som hänt och många vill och behöver prata om det.

Ett tips om man är orolig kan vara att skydda sig själv mot alltför mycket information och berättelser om det som hänt. Om du ser på nyheter och filmklipp gör det gärna i sällskap med någon vuxen eller någon du känner dig trygg med. Eller låt bli att titta så mycket. Ta i stället reda på vad andra gjort för att visa sin medkänsla. Eller hur de reagerat på det som hänt och nu vill försöka motverka hat, rädsla och våld.

För föräldrar och andra vuxna

Undrar du hur man ska bemöta barns frågor och funderingar kring knivdådet i Enskede? Som vuxen kan det kännas svårt att hantera dessa frågor och att veta hur man ger svar på frågorna. Här ger BUP råd om hur man som vuxen och förälder kan tänka i kommunikationen med barn kring händelsen.

Att prata med barn om knivdådet i Enskede

Skicka en fråga till BUP