Varför får man en ätstörning?

En ätstörning börjar ofta med en önskan om att gå ner i vikt. Sedan kan flera olika saker bidra till att man utvecklar en ätstörning. Det kan till exempel bero på ärftlighet, att man mår psykiskt dåligt, att man påverkas av skönhetsideal i media eller olika idrottssammanhang, att man har dålig självkänsla eller har varit med om en traumatisk händelse. Annat som kan påverka är om man inte har det bra hemma och med kompisar.

Känslan av att kunna kontrollera sin kropp genom mat och överdriven träning kan till en början stärka ens självkänsla. Man kanske till och med får komplimanger för att man har gått ner i vikt. Men istället för att bli nöjd fortsätter man att tänka på hur och vad man äter.

Det kan också vara så att man har andra problem som man känner att man inte kan styra över, till exempel att ens föräldrar bråkar mycket, stress i skolan eller att man har det svårt med kompisarna. Då kan det kännas som en lösning att ta kontroll över maten och kroppen, eftersom de andra problemen verkar för stora och omöjliga att lösa.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar