Vad beror självskadebeteende på?

Självskadebeteende handlar många gånger om att reglera de starka känslor som är svåra att stå ut med. Det blir då ett sätt att hantera svåra känslor och tankar. Den kroppsliga smärtan kan kännas lättare att uthärda än det som känns jobbigt inuti. Men självskadebeteendet gör bara att det känns bättre i stunden – på sikt mår man ännu sämre. 

De bekymmer och problem som gör att man utvecklar ett självskadebeteende kan se helt olika ut från person till person. Det många har gemensamt är starka känslor som svänger från otroligt högt till väldigt lågt på kort tid. Man brukar också ha svårt att kontrollera sina impulser. Det är vanligt att man också lider av ångest, depression eller en ätstörning.

Det händer att kompisar påverkar varandra till att vilja prova att skada sig. Men att självskada gör bara att det känns bättre i stunden – på sikt mår man ännu sämre. Därför är det viktigt att istället få stöd och hjälp som hjälper på lång sikt.

BUP.se
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Vill du testa en ny behandling och samtidigt vara med i en studie?

Är du mellan 13 och 17 år och skadar dig själv? Då kan du delta i en studie om KBT-behandling över internet.

Läs mer om BUP:s forskningsprojekt BIP ERITA

Länktips

Föreningen Shedo ger stöd till personer med självskadebeteende och deras anhöriga. Bland annat finns ett diskussionsforum, en chatt och en jourmail. 

Shedo 


Nationella Självskadeprojektets webbplats finns hjälp och stöd för dem som lider av självskadebeteende och deras anhöriga.  

Nationella Självskadeprojektet