Hjälp på nätet och telefon

Det finns många ställen som ger stöd på telefon och över nätet till personer som mår dåligt. För en del kan det räcka att prata med någon på det sättet en eller ett par gånger. För andra kan det vara ett steg på vägen till att våga söka hjälp i verkligheten. Man kan vara anonym.

Bris ger stöd på nätet till unga som mår dåligt. Man kan ringa, mejla eller chatta anonymt. Man kan också diskutera och dela erfarenheter med andra i ett diskussionsforum.

Drugsmart är en webbplats med information om alkohol och andra droger. Där kan man också ställa en anonym fråga och få svar från deras experter.

Frisk & Fri erbjuder chatt, stödtelefon och stödmejl för dem som drabbats av  ätstörningar och för närstående till dem som drabbats. Alla, oavsett ålder, är välkomna att höra av sig.

Jourhavande kompis har både chatt- och telefonjour ett par timmar varje dag för att stötta unga som behöver någon att prata.

Tilia är en ideell organisation som stödjer unga mellan 16 och 25 som mår psykiskt dåligt, oavsett könsidentitet. De erbjuder bland annat stöd via chatt eller mejl och de är tillgängliga varje dag, året om.

Shedo ger stöd till personer som lider av ätstörningar eller självskadebeteende. På deras webbplats finns ett diskussionsforum. De har också en chatt, kallad självskadechatten, jourmail och en jourtelefon.

Självmordslinjen ger stöd och vägledning via chatt och mejl. Det finns också ett forum där man kan diskutera självmordstankar och hur det är att må dåligt.

Koll på soc är en webbplats om stöd och hjälp som socialtjänsten kan ge. Ofta handlar problemen om att man inte är trygg hemma. Det kan bero på att föräldrarna bråkar, inte klarar att ta sitt ansvar som föräldrar, att familjen inte klarar sin ekonomi, att det finns missbruksproblem i familjen eller att man blir slagen hemma. Där kan man också ställa frågor och chatta.  

Tjejzonen ger stöd på nätet till ungdomar som identifierar sig som tjejer. Chatten är öppen ett par timmar fem kvällar i veckan. Man kan också få en egen ”storasyster” att ha chatt- och mejlkontakt med under ett års tid.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

När ska man ta kontakt med BUP?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Om man känner sig orolig för sig själv är det bra att prata med någon om det. Det kan vara en förälder, en släkting, personalen på skolan eller någon annan vuxen man litar på. Men ibland kan man behöva söka professionell hjälp.  

Läs mer om när man ska ta kontakt med BUP