Läs om problem och svårigheter

Här har vi samlat artiklar, faktatexter och intervjuer. 

Depression och nedstämdhet

Alla känner sig ledsna och nedstämda ibland – det är en del av livet. Men om ledsenheten håller i sig kan den övergå i en depression. Den som är deprimerad får svårt att klara vardagen, livet kan kännas meningslöst och man vill oftast inte tänka på framtiden.

  • Hur behandlar BUP depression och nedstämdhet?
  • Vad beror depression på?
  • Depression och självmordstankar
Råd och fakta om Depression och nedstämdhet

Adhd

Adhd innebär att man har svårt med uppmärksamhet och koncentration, överaktivitet – det vill säga att vara ”lagom” aktiv, och att man ofta är impulsiv. 

Hur utreds Adhd? Vad beror det på? Vilken stöd och hjälp behöver man?

Råd och fakta om Adhd

Stress, oro och ångest

När man pratar om stress, oro och ångest är det vanligt att man menar ungefär samma sak. Det är vanligt att använda ordet ångest för mer vardaglig oro, till exempel när man är nervös inför ett prov eller en viktig match. Men den sortens oro handlar ofta om tillfällig stress som går över av sig själv.

Ångest är egentligen något mer. Det är när oro och rädsla tar en så stor plats i livet, att man blir begränsad i hur man fungerar i vardagen.

Råd och fakta om stress, oro och ångest

Skicka en fråga till BUP

Behandling och hjälp

Den behandling eller hjälp man får på BUP kallas för insatser. Det finns många olika insatser, till exempel samtalsbehandling, familjesamtal och utredning. Vilka insatser man får beror på vad man behöver hjälp med.

Se filmer om olika insatser på BUP

Unga berättar

Om man mår dåligt kan det vara skönt att veta att det inte alltid behöver vara så. Här berättar några ungdomar om hur de fick hjälp att må bättre. 

Unga berättar

Bra att veta om BUP

Kostar det att gå till BUP? Hur lång är väntetiden? Har BUP tystnadsplikt? Här har vi samlat praktisk information som är bra att känna till när man ska komma till BUP.

Bra att veta om BUP