Terapihunden Filur hjälper unga må bättre

Två gånger i veckan träffar hundföraren Eva Hansson och terapihunden Filur unga patienter inom BUP:s heldygnsvård. Filur hjälper dem att stärka självkänslan, kommunicera lättare och må bättre.

Terapihunden, som också kallas för social tjänstehund, är särskilt utbildad för att öka patienternas motivation, välbefinnande och hälsa. En terapihund kan till exempel arbeta inom vård, skola och äldreomsorg.

Att vi människor mår bra av att umgås med hundar är känt sedan länge. När vi klappar en hund stimuleras kroppens eget lugn och ro-hormon oxytocin, vilket bland annat dämpar ångest och stress och underlättar sociala interaktioner. Hundteamet Eva Hansson och Filur arbetar både med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning. Syftet är att aktivera och motivera ungdomar på ett kravlöst och lustfyllt sätt.

– Det händer något i våra kroppar i mötet med en hund. Vi mår vi bra och vi känner oss sedda, hörda och mötta. Filur känner in ungdomarnas energi och hur hon kan samspela med dem, säger Eva Hansson.

De ungdomar som inte har en allvarlig allergi eller hundrädsla kan träffa hundteamtet. De träffas antingen utomhus eller inomhus i ett rum som inretts särskilt för Filur. Hundteamet arbetar alltid tillsammans med vårdpersonal från heldygnsvården under aktiviteterna.

– Vi kan till exempel gå på promenader eller träna Filur. En del ungdomar vill bara mysa med henne. Aktiviteterna är alltid frivilliga, säger Eva Hansson.

Insatsen med hundteamet följs sedan upp och utvärderas.

Om Filur

Namn: Filur
Ålder: Fem år
Ras: Irish softcoated wheaten terrier
Tycker om: Att äta gurka, göra tricks, mysa och springa lös i skogen

Terapihund i heldygnsvården

Terapihund inom BUP Heldygnsvård är ett pilotprojekt som startade i augusti 2018 och pågår till augusti 2019 då det utvärderas. Hundteamet Eva Hansson och Filur är utbildade och certifierade hos Svenska Terapihundskolan som följer kursplanen för svensk standard för utbildning av hund i vården. Terapihundar används sedan tidigare inom BUP:s mellanvård.

Råd och fakta
Heldygnsvård

Heldygnsvård

Heldygnsvård innebär att du får vård för ett allvarligt psykiatriskt tillstånd dygnet runt på ett sjukhus. Personal finns hela tiden till hands och du får vara i en trygg och vårdande miljö.

Läs mer