Ett år efter dådet på Drottninggatan – råd till dig som oroar dig

Den 7 april är det ett år sedan dådet på Drottninggatan. Här ger BUP råd till dig som känner dig orolig när du tänker på händelsen.  

När man får veta om en sådan skrämmande och sorglig sak som dådet i Stockholm blir man chockad, rädd, arg och ledsen. Många människor frågar sig hur något så hemskt plötsligt kan hända mitt i vardagen och oron blir mycket stark att det ska hända igen, kanske i ens närhet.

Alla förstår att det är omöjligt att garantera eller lova att något liknande aldrig kommer att hända igen. Men kanske kan det vara lite lugnande att tänka på att det som hänt ändå är extremt ovanligt. Över hela världen är människor ute på stan och rör sig på gator och torg, lever sina liv i stora städer. De allra flesta av oss människor handlar klokt och okej när vi möter andra och bär inte på ett hat som leder till att man mördar andra.

Om du grubblar och oroar dig mycket utifrån det som hänt i Stockholm är det lugnande för dig att dela det med andra. De flesta har nu många tankar, känslor och reaktioner kopplade till det som hänt och många vill och behöver prata om det.

Ett tips om man är orolig kan vara att skydda sig själv mot alltför mycket information och berättelser om det som hänt. Om du ser på nyheter och filmklipp gör det gärna i sällskap med någon vuxen eller någon du känner dig trygg med. Du kan också låta bli att titta på så mycket klipp och det som är skrämmande och istället ta reda på vad andra gjort för att visa sin medkänsla. Eller hur de reagerat på det som hänt och nu vill försöka motverka hat, rädsla och våld i framtiden.

Kontakt med vården

Du som behöver vård och stöd i samband med de allvarliga händelserna i centrala Stockholm uppmanas att kontakta 1177 Vårdguiden på telefonnummer 1177. Här får du vägledning om var du ska söka vård eller möjlighet att tala med någon om dina egna eller närståendes reaktioner på händelserna.

Mår du akut psykiskt dåligt?

Här finns kontaktuppgifter
Råd och fakta

Att prata med barn om dådet i Stockholm

Här ger BUP råd om hur man som vuxen och förälder kan tänka i kommunikationen med barn kring händelsen.

Att prata med barn om dådet i Stockholm