BUP-läkare intervjuas om tvångsvård

”Att ta bort tvångsåtgärder helt tror jag är farligt för ungdomarna”. Det säger Pär Höglund, ST-läkare som just nu är placerad på BUP Akutenhet, i en intervju publicerad på webbplatsen för den nationella samordnaren inom området för psykisk ohälsa. Intervjun handlar om hur tvångsvård går till, till exempel när det är nödvändigt, när det skulle kunna undvikas och hur man arbetar efteråt med samtal.

Den nationella samordnaren inom området för psykisk ohälsa arbetar just nu med en översyn av tvångsåtgärder mot barn enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) på uppdrag av regeringen. Syftet är att bedöma om det finns tvångsåtgärder som bör avskaffas, ersättas av andra tvångsåtgärder eller ändras.

Läs intervjun med Pär Höglund på den nationella samordnarens webbplats

Har du erfarenhet av psykiatrisk tvångsvård?

Just nu pågår en utredning där man ska bedöma om det finns tvångsåtgärder som bör avskaffas, ersättas av andra tvångsåtgärder eller ändras. Utredningen görs av den nationella samordnaren inom området psykisk hälsa som arbetar på uppdrag av regeringen. Du som vill dela med dig av dina erfarenheter av tvångsvård har nu möjlighet att höra av dig dit. Din berättelse kommer att vara anonym.

Läs mer om utredningen på den nationella samordnarens webbplats

Nyheter