- Vårt uppdrag
- Samarbeten och samverkan
- Forskning och utveckling
- Nyheter
- Nyhetsbrev
- Informationsmaterial
- Media
- Jobba hos oss
- Om webbplatsen
- Om oss
- Befintlig sida: Terapihunden Filur hjälper unga att må ...
Terapihunden Filur hjälper unga att må bättre
Två gånger i veckan träffar hundföraren Eva Hansson och terapihunden Filur unga patienter inom BUP:s heldygnsvård. Filur hjälper dem att stärka självkänslan, kommunicera lättare och må bättre.
Terapihunden, som också kallas för social tjänstehund, är särskilt utbildad för att öka patienternas motivation, välbefinnande och hälsa. En terapihund kan till exempel arbeta inom vård, skola och äldreomsorg.
Att vi människor mår bra av att umgås med hundar är känt sedan länge. När vi klappar en hund stimuleras kroppens eget lugn och ro-hormon oxytocin, vilket bland annat dämpar ångest och stress och underlättar sociala interaktioner. Hundteamet Eva Hansson och Filur arbetar både med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning. Syftet är att aktivera och motivera ungdomar på ett kravlöst och lustfyllt sätt.
– Det händer något i våra kroppar i mötet med en hund. Vi mår vi bra och vi känner oss sedda, hörda och mötta. Filur känner in ungdomarnas energi och hur hon kan samspela med dem, säger Eva Hansson.
De ungdomar som inte har en allvarlig allergi eller hundrädsla kan träffa hundteamet. De träffas antingen utomhus eller inomhus i ett rum som inretts särskilt för Filur. Hundteamet arbetar alltid tillsammans med vårdpersonal från heldygnsvården under aktiviteterna.
– Vi kan till exempel gå på promenader eller träna Filur. En del ungdomar vill bara mysa med henne. Aktiviteterna är alltid frivilliga, säger Eva Hansson.
Insatsen med hundteamet följs sedan upp och utvärderas.
Foto: BUP Stockholm
Publicerad 2019-03-19
Senaste nyheterna
- Du som behöver stöd under jul- och nyårshelgen
- Vårdcentraler ger utökat stöd till barn och unga som mår psykiskt dåligt
- BUP-psykolog finalist till Stora psykologpriset
- BUP medverkar i Uppdrag granskning
- Den 20 november är det Barnkonventionens dag
- ”Snart erbjuder vi våra patienter internetbehandling”
- DBT-teamet hjälper unga att sluta skada sig själva
- Vi söker barn med autism, utvecklingsförsening och/eller adhd till PIP-studien
- Stöd till dig som är anhörig
- Vår första barnberättelse!