- Vårt uppdrag
- Samarbeten och samverkan
- Forskning och utveckling
- Nyheter
- Nyhetsbrev
- Informationsmaterial
- Media
- Jobba hos oss
- Om webbplatsen
- Om oss
- Befintlig sida: Lyckad praktik på BUP Danderyd
Lyckad praktik på BUP Danderyd
När jag kommer in på BUP Danderyd, slås jag av den harmoniska och välkomnande stämning som finns här. Väntrummet är inrett i behagliga, mjuka färger, på väggarna hänger färgglada tavlor med artiklarna ur barnkonventionen – och mitt i rummet finns en stor gullig brun hund i trä.
Malin Östre är en 23-årig gotländska med två och ett halvt års studier bakom sig på socionomprogrammet vid Stockholms universitet.
– Vi gör en termins praktik under utbildningen och mitt önskemål var att få göra den på BUP. Och så blev det!
Från observatör till egna kontakter
De två första veckorna hade Malin mest rollen som observatör. Hon fick sitta med när kollegorna hade patientbesök och delta i behandlings- och remisskonferenser.
– Jag fick även snabbt hjälpa min handledare Caroline att dokumentera våra gemensamma besök. Med tiden har jag även fått ha ett par egna samtalskontakter – men självklart då inte sådana patienter som tillhör de ”svåraste”.
Ett fint team
Malin är väldigt positiv till det bemötande och det stöd hon får av kollegorna:
– Här finns en välkomnande stämning och jag har känt mig inkluderad från första stund – trots att jag är praktikant och inte anställd.
Tydliga rutiner underlättar
En annan sak som Malin tycker är slående med mottagningen i Danderyd är de tydligt dokumenterade rutinerna som hon menar underlättar arbetet – inte minst när det är stressigt.
– Något som jag också tycker är slående här är att det finns så tydliga rutiner för jobbet och hur vi samverkar med varandra. Det känns gediget och genomtänkt in i minsta detalj. Jag upplever också att vi är bra på att lyssna på varandra över yrkesgränserna och ta till vara varandras kompetens.
Pilotprojekt med videosamtal
Malin berättar att BUP Danderyd är något av pionjärer inom BUP när det gäller att testa videosamtal som en alternativ behandlingsform.
– Det innebär att patienten laddar ned en app och behandlaren sitter här på mottagningen så mötet sker via en videolänk. Jag har förstått på mina kollegor att det är ett bra behandlingsalternativ om patienten av något skäl inte kan eller vill komma till mottagningen.
Vill bli psykoterapeut
Praktiken i Danderyd hjälpte Malin att bli mer klar över sin framtida yrkesbana:
– Jag har alltid velat ha ett jobb där jag får hjälpa människor men tiden här har tydliggjort för mig i vilken riktning jag vill gå. Nu känner jag att jag verkligen vill bli psykoterapeut och kommer att satsa på en sådan utbildning. Här på BUP känner jag att jag får så otroligt mycket tillbaka – både i kontakten med patienter, föräldrar och kollegor!
Text: Lucienne Fredriksson
Foto: BUP Stockholm
Publicerad 2019-11-06
Senaste nyheterna
- Du som behöver stöd under jul- och nyårshelgen
- Vårdcentraler ger utökat stöd till barn och unga som mår psykiskt dåligt
- BUP-psykolog finalist till Stora psykologpriset
- BUP medverkar i Uppdrag granskning
- Den 20 november är det Barnkonventionens dag
- ”Snart erbjuder vi våra patienter internetbehandling”
- DBT-teamet hjälper unga att sluta skada sig själva
- Vi söker barn med autism, utvecklingsförsening och/eller adhd till PIP-studien
- Stöd till dig som är anhörig
- Vår första barnberättelse!