Professor på BUP utsedd till nummer sex bland världens experter på autism

Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid BUP KIND, blev nyligen rankad som nummer sex i världen för sin expertis på autism. Bakom utnämnandet står Expertscape, ett oberoende företag som utför rankingar inom en mängd olika diagnosområden.

Grattis, du har blivit utsedd till nummer sex bland världens autismexperter av företaget Expertscape. Vill du berätta lite om det?

Det gör mig glad så klart, även om det finns olika sätt att komma fram till en sådan bedömning. Roligt att jag befinner mig i sällskap med världskända forskare som exempelvis Simon Baron-Cohen. Jag ser det som en bekräftelse och känner mig motiverad och inspirerad för mitt fortsatta arbete. Om utmärkelsen gör att min forskning och hela vårt center KIND på Karolinska institutet och Region Stockholm får mer uppmärksamhet och förtroende är jag mycket nöjd.

På vilket sätt arbetar du på BUP Stockholm?

Jag har en så kallad kombinationstjänst – jag är professor vid Karolinska institutet och psykolog vid BUP Stockholm. Dessutom är jag föreståndare för kompetenscentret KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet). Inom BUP Stockholm har jag min tjänst vid BUP KIND som är den kliniskt behandlande enheten inom KIND och en del av den sektion inom BUP Stockholm som kallas för Sektion FoUU.

Hur kommer det sig att du valde just autism som ett område att fördjupa dig i?

En slump! På min första arbetsplats som klinisk psykolog vid den tyska motsvarigheten till BUP på Goetheuniversitetet i Frankfurt fanns det ett stort och internationellt projekt om autismgenetik. Jag åkte runt i hela Tyskland, och även i Schweiz, Österrike och Luxemburg, och träffade flera hundra barn och vuxna inom autism. Därefter var det klart att det skulle bli ”min grej”.

Om du betraktar Sverige i ett internationellt perspektiv när det gäller autism – vilka reflektioner gör du då?

Vi är riktigt starka i Sverige på vissa områden, till exempel på registerforskning. KIND och Gillbergcenter i Göteborg är dessutom välkända och internationellt erkända inom världsledande grundforskning och tillämpad forskning. Vi vill gärna att arbetet inom vården, undervisningen och forskningen i högre grad ska gå sida vid sida. Jag vill också arbeta för att vården, skolan, arbetsgivare och andra som möter individer med autism har mer samverkan. Vi på KIND jobbar med att den situationen ska bli bättre.

Rent konkret, kommer den här utnämningen att innebära någon förändring för dig eller för din forskning?

Nej, men som sagt hoppas jag att vi kanske kan få mer uppmärksamhet för vårt arbete och mer förtroende för det vi gör.

Finns det något annat som du gärna vill lägga till?

Jag vill alltid att saker ska förbättras snabbt, och det finns mycket att förbättra inom vård, utbildning och sysselsättning för personer med autism. Men om jag blickar tillbaka måste jag säga att det har hänt en massa bra saker på BUP i Stockholm de senaste tio åren. Jag hoppas att det fortsätter och tar mer fart.

Foto: Karolinska Institutet

Läs mer på Expertscapes webbplats om utnämningen av Sven Bölte.

 

Publicerad 2022-02-08