Hjälp vid kris

Hjälp vid kris

Att hamna i en kris är en vanlig reaktion i många situationer i livet. Kriser kan uppstå när något hemskt hänt eller om man under längre tid levt med mycket stress eller andra påfrestningar. Om krisen inte ger vika trots att det gått en tid kan man ta kontakt med BUP.

När kan BUP hjälpa dig vid en kris?

Hur det känns i en kris är olika, men det är vanligt att man känner sig väldigt ledsen, orolig, rädd eller avstängd från sina känslor. Det känns ofta som om det aldrig kommer att bli bra igen och man har inte lust eller ork att göra någonting. Vissa kanske drar sig undan från att träffa andra medan en del inte vill vara för sig själva alls. Många kan känna sig lättirriterade, ha svårt att äta, sova eller koncentrera sig i skolan. Tankarna snurrar ofta bara kring det jobbiga och att livet gör ont.

En kris är en vanlig reaktion i många situationer i livet och många tar sig ur den av egen kraft, med stöd av vuxna och vänner i sin nära omgivning. Men vi är olika känsliga och råkar ut för mer eller mindre jobbiga saker. 

I vissa fall ger krisen inte vika och om det känts så länge kan man ta kontakt med BUP för krissamtal. 

Hur går krissamtal till?

Krissamtal på BUP kan vara väldigt olika beroende på vad man behöver. Din behandlare vill veta hur det är för just dig och är beredd att lyssna och ta del av det du berättar. 

Det hjälper ofta att försöka sätta ord på det som är jobbigt och försöka reda ut tankar och känslor kring det krisen handlar om.

För att komma ur en kris behöver du också ta hand om dig själv och försöka leva som vanligt. Även om det tar emot hjälper det dig att läka. Du och din behandlare pratar om hur du ska kunna göra vanliga saker, som att sova, äta tillräckligt, röra på dig, gå i skolan och umgås med kompisar och familj. 

BUP arbetar även tillsammans med de som finns runt omkring, så att de kan förstå dina behov och stötta dig. Därför är det ofta bra att dina föräldrar eller andra nära vuxna är med på BUP och träffar din behandlare. Om de vet hur det är och vad du går igenom kan de hjälpa dig att få vardagen att fungera. 

Vad ska jag tänka på?

En sak som kan hjälpa dig på vägen mot att må bättre i tillvaron, är att du tänker på vad du tyckte om att göra innan krisen. Vad fick dig att känna dig glad då? Försök göra mer av det som du tyckte var roligt.

Hur kommer man ur en kris?

Du och din behandlare Du och din behandlare kommer att hitta vilka saker som stärker dig och hjälper dig att ta dig igenom krisen.

En kris klingar ofta av med tiden och livet återgår långsamt till vardag igen. Det kan gå upp och ner. Hur lång tid det tar är olika från person till person, men det kommer att bli bättre så småningom.

Fler filmer om insatser

Skicka en fråga till BUP