Självmordstankar

Alla har nog någon gång upplevt att livet känns svårt och hopplöst. Det blir inte alltid som vi vill – det händer saker i livet som kan vara svåra att vara med om och stå ut med. De svåra stunderna kan leda till tankar om att man inte vill leva längre och att döden är den enda möjliga utvägen.

Men självmordstankar brukar ofta minska och ersättas med andra lösningar. Dessutom är det skillnad mellan att tänka tankarna och att faktiskt försöka göra sig själv illa eller försöka ta sitt liv. Självmordstankar ska ändå alltid tas på allvar, särskilt om de varat under längre tid, och det är viktigt att man får rätt sorts hjälp. Man behöver reda ut hur allvarliga tankarna är, vad som gör att man mår dåligt och vad man kan göra för att förändra situationen och må bättre igen.

 

Stöd och hjälp

Att tänka tankar om självmord är allvarligt och om man tänker mycket på att man vill dö bör man söka stöd och hjälp. När man är mitt uppe i det jobbiga är det vanligt att allt känns hopplöst och att inget kan bli bättre. Men det finns hjälp att få. Det första steget är att berätta för någon hur man mår – gärna för en vuxen person som man har förtroende för. Det finns många som har tänkt på självmord tidigare i livet som nu mår bra.

Ett sätt att få hjälp är att ta kontakt med elevhälsan. Vissa skolor erbjuder stödjande samtal. Man kan också ta kontakt med ungdomsmottagningen och få prata med någon där.

Både skolan och ungdomsmottagingen kan hjälpa till med vidare kontakter till oss på BUP om man behöver mer stöd. Det går också att vända sig direkt till BUP eller be sina föräldrar om hjälp med att ta kontakt.

 

Akut hjälp

Man bör söka akut hjälp om självmordstankarna tar så mycket av ens kraft och tid att man inte fungerar som man brukar i vardagen, till exempel hemma, i skolan och tillsammans med kamrater eller om man har konkreta planer på hur man tänker ta sitt liv, det vill säga om man har börjat fundera på tid, plats och sätt för att ta livet av sig. Man bör också söka hjälp akut om man har försökt ta sitt liv tidigare och funderar på att försöka göra det igen.

Man kan antingen själv kontakta en BUP-mottagning eller be någon vuxen man litar på att om hjälp. På vardagar under dagtid vänder man sig till en av våra lokala mottagningar. Under kvällar, nätter och helger vänder man sig istället till BUP-Akutenhet.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Länktips

Till Självmordslinjen kan man ringa, mejla eller chatta anonymt med volontärer dygnet runt. De ger stöd och vägledning både till unga som mår dåligt och till anhöriga. 

Självmordslinjen