Vad beror prestationsångest på?

Ångest, oro och rädsla är egentligen en naturlig del av livet. Det signalerar för oss att något är farligt så att vi kan undvika det eller förbereda oss på att klara av det. Men ibland kan du känna dig överdrivet rädd eller rädd fast det inte finns någon fara.

Varför det blir så kan vara svårt att veta. Du kan ha varit med om något tidigare som påminner om det du är rädd och orolig för. Olika personer har också olika lätt för att få ångest. Det beror på hur du är som person – vissa är mer känsliga än andra. Vissa har också haft olika upplevelser och erfarenheter i livet som kan bidra till att de lättare utvecklar ångest.

Det är lätt att känna sig osäker och orolig när det händer nya saker i livet eller när omgivningen ställer krav. Tonåren är en sådan period när mycket förändras och då många funderar mycket på vilka de är, vad de står för och hur de uppfattas av andra, det vill säga deras självbild och identitet. Du kan känna dig osäker och förvirrad av alla tankar. Ofta kopplar du osäkerheten till din egen betydelse och förmåga. Då kan du känna dig väldigt rädd för att göra misstag eller inte lyckas.

Senast ändrad 2022-09-21