Adhd och medicinering

En del av behandlingen när man har adhd kan vara medicinbehandling. Medicinen påverkar signaler i hjärnan och hjälper en att fokusera och behålla uppmärksamheten. Det finns flera olika sorters medicin och vilken som fungerar bäst är individuellt. Därför behöver diskutera och prova ut medicinen tillsammans med en läkare och sjuksköterska.

 

Att prova ut adhd-medicin

En sorts medicin kan fungera väldigt bra för en person, men inte alls för någon annan. Det kan också hända att man börjar må dåligt av en sorts medicin. Därför är det viktigt att prova ut medicin tillsammans med en läkare och sjuksköterska på BUP. Under tiden som man provar ut medicinen har man tät kontakt med BUP och får komma på flera återbesök.

För cirka 7 av 10 patienter har medicinen önskad effekt på en gång – man upplever en tydlig förbättring i skolan och i livet. För andra kan det ta lite längre tid innan medicinen har effekt. De som mår dåligt av medicinen kan till exempel få huvudvärk, magont eller problem med humöret. Då kan man välja en annan sorts medicin eller prova en lägre dos.

Det kan också hända att medicinen påverkar ens sömn eller matlust. Då kan man behöva hjälp och stöd med nya rutiner kring hur man ska sova och äta.

 

Att blanda adhd-medicin och alkohol eller droger

Man bör inte dricka alkohol samtidigt som man tar adhd-medicin. Men det är bäst att ta sin medicin som vanligt, även om man tror att man kan hamna i ett sammanhang där det finns alkohol. Annars är risken att man får ännu större problem med sina adhd-symtom den dagen.

Droger bör inte blandas med adhd-medicin. Droger i sig har oförutsägbara effekter och ihop med adhd-medicinering blir effekten ännu mer oförutsägbar och riskfylld.

BUP.se
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar