Vilken hjälp erbjuder BUP?

BUP tar emot barn och unga med allvarligare psykiska besvär, till exempel de som är deprimerade, har mycket ångest eller skadar sig själva. Oftast har problemen blivit så stora att man inte längre får vardagen att fungera – hemma, i skolan och med kompisar.

Tecknad bild av barn och vuxen som sitter i fåtöljer och pratar

Vilken hjälp erbjuder BUP?

  • Om du känner dig orolig för dig själv är det bra att prata med någon om det. Det kan vara en förälder, en släkting, personalen på skolan eller någon annan vuxen som du litar på.
  • Om du går i skolan kan du prata med skolpsykologen, skolkuratorn eller skolsköterskan. Det finns också vårdcentraler och barn- och ungdomsmedicinska mottagningar som har psykologer och kuratorer som riktar sig speciellt till barn och unga. De kallas även första linjen-mottagningar. Du kan också vända sig till ungdomsmottagningarna i Stockholm för stöd och hjälp.
  • Om det behövs mer stöd och hjälp kan barn och ungdomar eller deras vårdnadshavare till exempel be skolkuratorn om hjälp att kontakta BUP. Det går också bra att själv vända sig direkt till BUP.


Barn- och ungdomspsykiatri, BUP, i Stockholm är en specialistverksamhet inom den offentlig drivna sjukvården inom Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som är en del av Region Stockholm.

Senast ändrad 2020-12-09