Terapioffer – Nima misshandlades av en klasskompis


Lyssna på radioteatern om Nima som går i terapi.


Nima har blivit utsatt för en misshandel. Förövaren, Fredrik, går i hans klass och Nima lever med ständig rädsla om att bli misshandlad igen. Nima plågas av jobbiga minnen där han återupplever händelsen med misshandeln. Han fryser så att han skakar fast det inte är kallt.

Sådana symtom kan man utveckla om man har varit utsatt för hot och våld. Det kallas posttraumatisk stress.

Nima vill först inte prata om det som har hänt, men efter ett tag vågar han berätta för sin behandlare.

Terapin som Nima får är exempel på hur en samtalsbehandling kan gå till. I terapeutens sätt att arbeta finns inslag både från behandlingsformerna KBT och PDT.


Del 1: ”Att känna att man måste prata om saker man fan inte vill prata om”


Del 2: ”Att vara tvingad till felsteg fast man innerst inne vet vad som är rätt och fel”


Del 3: ”Att tvingas umgås med sin förövare som misshandlat en hårt”


Del 4: ”Att vara närvarande och passiv vid ett övergrepp”

 

Del 5: ”Att våga gå in och återuppleva den värsta händelsen i sitt liv”

 

Pim, Maxime och Nima sitter i väntrummet. Terapeuten står i dörröppningen.

Om Terapioffer

Terapioffer är en radiodramaserie för unga gjort av Produktionsbolaget Filt i samarbete med Unga Radioteatern, för sändning i Sveriges Radio P4. De fem delarna om Nima är skrivna av Hassan Loo Sattarvandi. Musik av Alina Devecerski.

Läs mer om Terapioffer på SR:s webbplats

Våld

Att utsättas för våld och hot av någon man träffar varje dag, till exempel en klasskompis, är påfrestande. Hur man reagerar är olika. En del blir nedstämda, ledsna och oroliga. Man kan få dålig självkänsla och känna sig värdelös. Det är också vanligt att man får svårt att koncentrera sig, vilket kan göra att det går sämre i skolan. Vissa blir istället arga, får svårt att kontrollera sin ilska och kanske själva börjar slå eller kränka andra.

Det kan kännas svårt att berätta om att någon slår eller kränker en. Man kanske är rädd att den som slår ska bli arg, så att situationen blir värre. Men man måste våga berätta för att få hjälp.

Råd och fakta om våld

Lyssna på mer radioteater

Pim hamnar i bråk med allt och alla. Hemma vrids alltid familjens gräl upp till katastrofbråk och skrik. I skolan och med kamrater är det inte bättre.

Lyssna på Terapioffer om Pim


Maxime har levt med en psykiskt sjuk pappa som tog livet av sig. Hon försöker nu hantera sin ångest genom att bara försöka vara vanlig.

Lyssna på Terapioffer om Maxime