Stress, oro och ångest

illustration ångestNär man pratar om stress, oro och ångest är det vanligt att man menar ungefär samma sak. Det är vanligt att använda ordet ångest för mer vardaglig oro, till exempel när man är nervös inför ett prov eller en viktig match. Men den sortens oro handlar ofta om tillfällig stress som går över av sig själv.

Ångest är egentligen något mer. Det är när oro och rädsla tar en så stor plats i livet, att man blir begränsad i hur man fungerar i vardagen.

Därför brukar vi på BUP skilja på stress, oro och ångest:

  • Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är bra när man behöver göra något snabbt eller har bråttom. Men om kroppen inte hinner vila efter att man har stressat eller om man är stressad fast man inte har bråttom, kan stressen bli ett problem.
    Läs mer om stress
  • Oro och rädsla är en naturlig del av livet. Det signalerar för oss att något är farligt så att vi kan undvika det eller förbereda oss på att klara av det. 
    Läs mer om oro
  • Ångest är när man känner oro och rädsla fast det inte finns någon fara. Känslorna av oro och rädsla tar över livet så att man inte kan göra vanliga saker längre och man blir begränsad i sin vardag.
    Läs mer om ångest
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar