Sexuella övergrepp

Om någon gör något sexuellt med dig fast du inte vill eller är med på det, är det ett sexuellt övergrepp. Den som gör ett sexuellt övergrepp mot någon kan vara en vuxen eller en tonåring/barn.

Övergreppet kan vara fysiskt, det vill säga att det sker med ens kropp. Men det kan också ske sexuella övergrepp som inte är fysiska. Exempel på det är om man tvingas titta på eller ta på någons könsorgan eller tvingas titta på när någon gör något sexuellt. Att bli tvingad eller utpressad till att visa din egen kropp eller göra sexuella saker på sig själv, är också ett sexuellt övergrepp. Sådant kan ske både på nätet och i verkliga livet.

Det kan också vara att någon fotograferar, filmar eller smygtittar påbarn och ungdomar som duschar eller byter kläder. Eller att man tvingas titta på porr via filmer, bilder på internet eller i tidningar.

Läs mer om sexuella övergrepp

Mer om sexuella övergrepp
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Länktips

På webbplatsen Dags att prata om finns stödjande information om att våga prata om sexuella övergrepp. Där finns också filmer med ungdomars egna berättelser och mycket mer. 

Dags att prata om 


På webbplatsen Safeselfie finns information om vad man kan göra om bilder eller filmer sprids på nätet utom ens kontroll. Där finns också berättelser från andra ungdomar.  

SafeSelfie