Relationer till föräldrar

Att komma överens med sina föräldrar är inte alltid lätt. Föräldrar kan vara tjatiga, lägga sig i, kritisera och man kan uppleva det som att föräldrarna vill styra ens liv alldeles för mycket. Ofta beror konflikterna på att mycket förändras när man blir tonåring. Man kanske får nya intressen, börjar umgås med nya kompisar eller träffar en pojk- eller flickvän.

Relationen till föräldrarna förändras också. Man blir mer självständig från föräldrarna jämfört med när man var yngre. Det kan vara svårt för både föräldrar och den som är ung att vänja sig vid det.

Det finns också föräldrar som av olika anledningar inte klarar att ta det ansvar som en förälder bör. Då kan man som ung bli tvungen att ta stort ansvar fast man inte är vuxen, till exempel behöva sköta hemmet eller ta hand om yngre syskon. Kanske måste man till och med ta hand om sina föräldrar, fast det egentligen borde vara tvärtom. Det kan bero på att föräldern är sjuk, mår psykiskt dåligt eller har missbruksproblem. Om man då som tonåring har egna bekymmer kan man känna att man inte vill belasta föräldrarna med ännu mer problem. Det är tungt att inte få det stöd man behöver från föräldrar.


Läs mer om relationer till föräldrar

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Länktips

Filmerna Victors bok handlar om att leva med en psykiskt sjuk förälder. Hur känns det att ha en förälder som ibland inte orkar vara just det? Hur får man vardagen att fungera när mammas eller pappas humör åker berg- och dalbana?

Se filmerna på Youtube