När någon annan mår dåligt

Om någon man bryr sig om mår dåligt brukar man vilja ställa upp och finnas där. Det kan vara en kompis, en pojk- eller flickvän eller ett syskon. Ofta kan det räcka med att visa att man är beredd att lyssna. Även om man inte kan komma med lösningar så kan det kännas skönt för den som mår dåligt att få berätta om sina problem. Man kan också försöka hitta på roliga saker tillsammans. Hen kanske har en svacka och kan börja må bättre om man visar att man bryr sig.

Men ibland kan den man bryr sig om må så dåligt att man själv blir orolig och rädd. Det kan också vara svårt att veta hur man kan hjälpa till. Då är det alltid bäst att berätta för någon vuxen, till exempel en förälder eller någon annan vuxen man litar på, en lärare, skolkuratorn eller någon på närmaste ungdomsmottagning. Att hjälpa någon som mår psykiskt dåligt är ett tungt ansvar som man inte ska ta på sig ensam.


Läs mer om när någon annan mår dåligt

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

När någon annan vill ta livet av sig

Det är vanligt att man kan bli rädd och orolig när någon berättar om sina tankar på självmord. Det kan också vara svårt att veta hur man ska hjälpa personen.

När någon annan vill ta livet av sig