Vilka behandlingar finns på BUP?

Förutom samtalsbehandling, arbetar vi med familjeterapi, psykoterapi och olika behandlingar där man får träna på att ändra sitt beteende i situationer då det brukar bli problem. Ibland kan man få komma på gruppträffar och träffa andra ungdomar som har liknande erfarenheter och problem. Vi träffar både hela familjer och ungdomar enskilt.

Ibland kan man få också få medicin som en del av behandlingen. Det behöver man diskutera och prova ut tillsammans med en läkare.

Vilken behandling som hjälper bäst är individuellt. Därför börjar vi med att kartlägga ens situation när man kommer till oss, och ta reda på orsakerna till att man mår dåligt. Det hjälper oss att veta vilka insatser vi ska föreslå. Sedan bestämmer man tillsammans med behandlaren och sina föräldrar hur behandlingen ska läggas upp.

Hur arbetar BUP?

Behandling och hjälp

Den behandling eller hjälp man får på BUP kallas för insatser. Det finns många olika insatser, till exempel samtalsbehandling, familjesamtal och utredning. Vilka insatser man får beror på vad man behöver hjälp med.

Se filmer om olika insatser på BUP
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Bra att veta om BUP

Kostar det att gå till BUP? Hur lång är väntetiden? Har BUP tystnadsplikt? Här har vi samlat praktisk information som är bra att känna till när man ska komma till BUP.

Bra att veta om BUP