Vad beror ångest på?

Det är ganska vanligt att ungdomar känner ångest. Det är lätt att känna sig osäker och orolig när det händer nya saker i livet eller när omgivningen ställer krav. Sådant brukar öka när man blir tonåring jämfört med när man var yngre. Ibland kan den oron utvecklas till ångest.

Olika personer har olika lätt för att få ångest. Det beror på hur man är som person – vissa är mer känsliga än andra. Upplevelser och erfarenheter i livet kan också bidra till att man utvecklar ångest. Om man har varit med om något farligt kan man få ångest i andra situationer som påminner om situationen då man blev rädd. Man kan också få ångest efter att ha varit med om en olycka eller annan svår händelse.

När man blir tonåring kan det också hända att man börjar tänka på saker som man har varit med om i barndomen och att man då ser på händelserna på ett nytt sätt. Om man har varit med om något otäckt kan minnena väcka ångest, även om man inte har störts av dem tidigare.

BUP.se
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Radioteater om terapi

Tre ungdomar sitter i ett  väntrum. Terapeuten står i dörröppningen.

Terapioffer är en radiodramaserie om hur det är att gå i terapi. Lyssna på radioteatern om Maxime som försöker hantera sin ångest efter att hennes pappa tog livet av sig. I terapin får hon samtalsbehandling.

Lyssna på Terapioffer om Maxime