Sexuella övergrepp på nätet

Nätet är ett ställe där man bland annat kan ta reda på saker, umgås med kompisar och träffa nya kompisar. Det kan också vara en plats för att utforska sin identitet och sexualitet när man är ung. Men det finns också risker för att bli utnyttjad eller hamna i situationer där man far illa eller blir utsatt. Många ungdomar har varit med om att bli kontaktade på nätet i sexuellt syfte av någon vuxen eller äldre person, men de flesta har sätt att hantera detta på. Men ibland leder sådana kontakter till att man blir utsatt för sexuella övergrepp, antingen på nätet eller i verkligheten. Det kan handla om sexuella meddelanden i en chatt, vuxna som försöker få barn och unga att visa upp sig framför webbkamera eller själva blottar sig, eller vuxna som försöker få barn och unga att skicka bilder eller lämna ut sina mobilnummer. En del vuxna erbjuder sig också att betala för sexuella tjänster.

Vuxna som kontaktar barn eller ungdomar på nätet är ofta positiva, bekräftande och intresserade av den unge till en början och kontakten kan först handla om helt andra saker än sex. Det kan göra att man känner sig trygg och sedd. Det är inte ovanligt att förövaren utger sig för att vara någon annan än den är, kanske någon i samma ålder. Men så småningom kan kontakten komma att mer och mer handla om sex. Det kan vara svårt att uppfatta varningssignalerna eftersom kontakten förändras stegvis.

 

Kontakter på nätet som inte känns bra

Om man blir kontaktad på ett sätt som inte känns bra kan man tänka på att man inte ska göra något som man inte vill på nätet. Det kan till exempel vara att skicka bilder på sig själv eller att visa sig framför webbkameran. Man kan blockera eller spärra personer så att de inte längre kan kontakta en. Man kan också rapportera personer till sajten så att de kan bli avstängda. Om man mår dåligt eller är rädd, till exempel för att man har blivit hotad, kan man behöva prata med en förälder eller någon annan vuxen man litar på om det som har hänt.

 

Om man har råkat illa ut

Om man har råkat illa ut bör man berätta om det så att man kan få stöd och hjälp. Många ungdomar som har blivit utsatta för övergrepp på nätet har svårt att berätta om det de är med om. Det kan bero på att man skäms över att man till en början själv varit aktiv i kontakten, nyfiken på sex eller att förövaren har hunnit bli någon som känns viktig i ens liv. Ibland kan förövaren också ha hotat med att till exempel sprida bilder eller rykten på nätet. Som ung har man rätt att vara nyfiken, intresserad av sex och att utforska nätet utan att bli utsatt för sexuella kränkningar.

Man kan vända sig till en förälder, någon annan vuxen man litar på eller till närmaste ungdomsmottagning, UMO. Om man tror att det som har hänt kan vara olagligt kan man kontakta polisen. Man kan ringa polisen på telefonnummer 114 14 eller gå till en polisstation. Om man vill ha hjälp att anmäla kan man ta med sig någon, till exempel en kompis eller förälder till polisstationen. Då kan det vara bra att ha sparat skärmdumpar, chattar, mejl och sms så att man lättare kan visa vad som har hänt. Det kan sedan användas som bevis om det skulle behövas.

Om det känns svårt att berätta kan ett första steg vara att chatta anonymt med någon som arbetar med att hjälpa unga som mår dåligt. Tjejzonen, Killfrågor och Bris chattar med ungdomar vissa dagar och tider.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Länktips

På webbplatsen Dags att prata om finns stödjande information om att våga prata om sexuella övergrepp. Där finns också filmer med ungdomars egna berättelser och mycket mer. 

Dags att prata om 


På webbplatsen Safeselfie finns information om vad man kan göra om bilder eller filmer sprids på nätet utom ens kontroll. Där finns också berättelser från andra ungdomar.  

SafeSelfie