Sex mot ersättning

Det händer att vuxna erbjuder ungdomar pengar som ersättning mot sex. Det kan också hända att de erbjuder andra saker som ersättning, till exempel cigaretter, alkohol, droger eller mat. Det kan göra att det känns otydligt att det handlar om sexköp, men att ge ersättning för sexuella tjänster är olagligt i Sverige. Det vanligaste är att kontakten tas på nätet.

Om man har råkat illa ut bör man berätta om det så att man kan få stöd och hjälp. Även om det kan kännas svårt är det bra att berätta för någon vuxen om vad man har varit med om för att kunna få hjälp att sluta och få stöd och behandling om man behöver det. Man kan vända sig till en förälder, någon annan vuxen man litar på eller till närmaste ungdomsmottagning, UMO.

Om det känns svårt att berätta kan ett första steg vara att chatta anonymt med någon som arbetar med att hjälpa unga som mår dåligt. Tjejzonen, Killfrågor och Bris chattar med ungdomar vissa dagar och tider.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Länktips

På webbplatsen Dags att prata om finns stödjande information om att våga prata om sexuella övergrepp. Där finns också filmer med ungdomars egna berättelser och mycket mer. 

Dags att prata om 


På webbplatsen Safeselfie finns information om vad man kan göra om bilder eller filmer sprids på nätet utom ens kontroll. Där finns också berättelser från andra ungdomar.  

SafeSelfie