Relationer till föräldrar

Att komma överens med sina föräldrar är inte alltid lätt. Föräldrar kan vara tjatiga, lägga sig i, kritisera och man kan uppleva det som att föräldrarna vill styra ens liv alldeles för mycket. Ofta beror konflikterna på att mycket förändras när man blir tonåring. Man kanske får nya intressen, börjar umgås med nya kompisar eller träffar en pojk- eller flickvän.

Relationen till föräldrarna förändras också. Man blir mer självständig från föräldrarna jämfört med när man var yngre. Det kan vara svårt för både föräldrar och den som är ung att vänja sig vid det.

Det finns också föräldrar som av olika anledningar inte klarar att ta det ansvar som en förälder bör. Då kan man som ung bli tvungen att ta stort ansvar fast man inte är vuxen, till exempel behöva sköta hemmet eller ta hand om yngre syskon. Kanske måste man till och med ta hand om sina föräldrar, fast det egentligen borde vara tvärtom. Det kan bero på att föräldern är sjuk, mår psykiskt dåligt eller har missbruksproblem. Om man då som tonåring har egna bekymmer kan man känna att man inte vill belasta föräldrarna med ännu mer problem. Det är tungt att inte få det stöd man behöver från föräldrar.

Föräldrar som bråkar med varandra är också ett exempel på hur man som ung kan bli belastad av vuxnas problem. När de inte kan hålla bråket för sig själva kommer man i kläm. Det kan göra att man mår dåligt och det kan kännas svårt att veta hur situationen ska bli bättre.

Om man har problem i relationen till sina föräldrar eller andra vuxna kan man behöva stöd och hjälp.

 

Stöd och hjälp

Att det uppstår bråk och konflikter mellan föräldrar och tonåringar brukar bero på att föräldrarna oroar sig. Ofta klarar man att tillsammans hitta lösningar inom familjen så att föräldrarna blir mindre oroliga och där man som ung ändå kan känna frihet. Men ibland kan situationen låsa sig och då kan man behöva hjälp av någon utanför familjen. Man kan prata med någon annan vuxen man litar på, eller vända sig till skolsköterskan, skolkuratorn eller någon på närmaste ungdomsmottagning, UMO.

Om man mår dåligt på grund av att föräldrarna bråkar eller inte tar sitt ansvar som föräldrar kan man ta kontakt med socialtjänsten. Ifall man berättar om sina problem för en vuxen, till exempel en släkting eller en kompis förälder, kan de hjälpa till med att ta kontakt. Vuxna som jobbar med barn och unga, till exempel personal på skolor och ungdomsmottagingen, är skyldiga att kontakta socialtjänsten om det kommer fram att någon far illa hemma.

Har man syskon kan det kännas skönt att ta stöd av varandra i en sådan situation. Tillsammans blir man starkare och det kan kännas lättare att berätta.

Om det känns svårt att berätta för en vuxen kan ett första steg vara att chatta anonymt med någon. På Tjejzonen och Bris kan man få stöd. De chattar med ungdomar vissa dagar och tider.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Länktips

Filmerna Victors bok handlar om att leva med en psykiskt sjuk förälder. Hur känns det att ha en förälder som ibland inte orkar vara just det? Hur får man vardagen att fungera när mammas eller pappas humör åker berg- och dalbana?

Se filmerna på Youtube