När ska man ta kontakt med BUP?

BUP tar emot barn och unga med allvarligare psykiska besvär, till exempel de som är deprimerade, har mycket ångest eller skadar sig själva. Oftast har problemen blivit så stora att man inte längre får vardagen att fungera – hemma, i skolan och med kompisar.

Om man känner sig orolig för sig själv är det bra att prata med någon om det. Det kan vara en förälder, en släkting, personalen på skolan eller någon annan vuxen man litar på. När man har oro som inte ger med sig eller när vardagen inte längre fungerar är det definitivt dags att söka hjälp.

Om man går i skolan kan man prata med skolsköterskan eller skolkuratorn. Det finns också vårdcentraler och barn- och ungdomsmedicinska mottagningar som har psykologer och kuratorer som riktar sig speciellt till barn och unga. De kallas även första linjen-mottagningar. Man kan också vända sig till Ungdomsmottagningarna i Stockholm för stöd och hjälp.

Om man behöver mer stöd kan man till exempel be skolkuratorn om hjälp att kontakta BUP. Man kan också vända sig direkt till BUP.

Man kontaktar oss genom att ringa till en av våra mottagningar, se Hitta mottagning. Om man är osäker på om BUP är rätt ställe att komma till kan man ringa och rådfråga oss. Då får man beskriva sitt problem och vi kan tillsammans bedöma om vi ska boka in ett första besök.

Man kan ringa själv eller be sina föräldrar om hjälp. Även om man själv tar kontakt med oss första gången, är det i de flesta fall bra om föräldrar kan vara delaktiga i den fortsatta behandlingen. Vi kan hjälpa dem att bättre förstå hur de ska hjälpa till att ge stöd på bästa sätt. Men som ung får man också prata enskilt med sin behandlare om man vill.

Hur arbetar BUP?
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Bra att veta om BUP

Kostar det att gå till BUP? Hur lång är väntetiden? Har BUP tystnadsplikt? Här har vi samlat praktisk information som är bra att känna till när man ska komma till BUP.

Bra att veta om BUP

Får föräldrar alltid veta?

Det är vanligt att ungdomar som själva söker till BUP inte vill att föräldrarna ska kontaktas. Vi bedömer från fall till fall hur vi ska göra, men utgår alltid från vad som är bäst för den som är ung.

Läs mer om när vi måste kontakta föräldrar

Olika ställen som kan ge hjälp om man mår dåligt

Om man har problem eller mår dåligt kan man behöva hjälp för att situationen ska bli bättre. Det finns flera ställen dit man kan vända sig för att få hjälp. Vilket ställe som kan ge bäst hjälp beror på hur ens situation er ut och vilka problem man vill ha hjälp med.

Läs mer om olika ställen som kan ge hjälp om man mår dåligt

Om BUP på arabiska, dari och tigrinja

Här kan du läsa mer om vad BUP är, hur BUP kan hjälpa och hur du tar kontakt med BUP. 

Om BUP på arabiska (pdf)

Om BUP på dari (pdf)

Om BUP på tigrinja (pdf)