Vad händer på BUP?

Om man kommer till BUP för att man har problem med ilska och utbrott behöver vi ta reda på om problemen kan beskrivas som trotssyndrom eller uppförandestörning, det vill säga vi gör en bedömning. Om vår bedömning pekar på det kommer vi att förklara vad trotssyndrom eller uppförandestörning innebär och berätta om stöd och hjälp som finns. Man får vara med och bestämma tillsammans med behandlaren och sina föräldrar hur behandlingen ska läggas upp.

Vilken hjälp och behandling vi föreslår ser olika ut beroende på vilka behov man har. Gemensamt för de flesta behandlingar är ändå att familjen får vara delaktig. Man försöker förstärka det som är positivt i familjens relationer och minska det negativa.

Man kan också få träna förmågan att kontrollera sin ilska. Då går behandlingen ut på att man lär sig andra sätt att hantera ilskan. Man får göra övningar som hjälper en att lugna ner sig när man blir arg och frustrerad.

BUP.se
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar

Radioteater om terapi

Tre ungdomar sitter i ett  väntrum. Terapeuten står i dörröppningen.

Terapioffer är en radiodramaserie om hur det är att gå i terapi. Lyssna på radioteatern om Pim som har svårt att kontrollera sin ilska. I terapin får Pim samtalsbehandling. 

Lyssna på Terapioffer om Pim