Hur går första besöket på BUP till?

Efter att man kontaktat oss bokar vi tid för det första besöket genom att ringa eller skicka ett brev. Det varierar vilka som är med vid det första besöket utifrån hur man beskrivit problemet.

Om man som ungdom själv har tagit kontakt med oss kan man få komma på ett första samtal på egen hand. I de flesta fall är det ändå bra om föräldrar kan vara med under mötet, eftersom det är viktigt att de får veta hur de ska hjälpa till att ge stöd på bästa sätt. Men det kommer också att finnas tid till att få prata enskilt med behandlaren om man vill.

När man kommer till mottagningen anmäler man sig i receptionen och får sedan sitta ner i väntrummet. Efter en stund kommer den eller de behandlare man ska träffa och tar en med till ett samtalsrum. En vanlig start på samtalet är att man får berätta varför man velat komma. Man berättar så mycket eller lite man vill. Vi skapar möjligheter för att viktiga saker kan bli sagda och tar ansvar för att alla får komma till tals.

Det första samtalet tar kanske en timme. Ibland lite kortare tid, ibland lite längre. Mot slutet bestämmer man om man vill träffas fler gånger eller inte.

Hur arbetar BUP?

Alex besöker BUP

Hur ser det ut på BUP? Vilka jobbar där? Måste man prata om man inte vill? Alex besöker en mottagning för att ta reda på svaren. 

Se filmen "Alex besöker BUP"

Bra att veta om BUP

Kostar det att gå till BUP? Hur lång är väntetiden? Har BUP tystnadsplikt? Här har vi samlat praktisk information som är bra att känna till när man ska komma till BUP.

Bra att veta om BUP
Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar