Fobi och rädsla

Rädsla är en naturlig del av livet. Det signalerar för oss att något är farligt så att vi kan undvika det eller förbereda oss på att klara av det. Men att bli överdrivet rädd för något kallas fobi. Då känner man sig så orolig och rädd att man måste fly eller undvika det man är rädd för. Det gör att många situationer blir besvärliga, att man blir begränsad i vardagen och får svårt att leva ett normalt liv.

specifik fobi illustrationSpecifik fobi är att vara rädd för en särskild sak eller en särskild situation. Man kan till exempel vara rädd för insekter, spindlar, hundar, ormar, höga höjder, blod, sprutor, tandläkarbesök, kräkningar, hissar eller att flyga. Rädslan är då så stark att man får ångest. Det kan också hända att ens kropp reagerar genom att man får hjärtklappning, svettas, skakar och inte kan andas normalt, det vill säga man får en ångestattack. Därför känns det omöjligt att närma sig det man är rädd för och man gör allt för att hålla sig borta från det som väcker ens ångest.

social fobi illustrationSocial fobi är att känna sig överdrivet rädd i situationer med andra människor. Man kan till exempel vara rädd för att ha redovisningar i skolan, räcka upp handen eller prata högt inför klassen, att gå på fest, att äta och dricka tillsammans med andra eller att säga vad man tycker. Rädslan kan göra att man svettas, darrar, blir andfådd och känner sig yr, att hjärtat slår hårt och att man känner sig stel i kroppen. Det kan göra att man börjar tänka elaka saker om sig själv, till exempel att man tror att andra tycker att man är tråkigt, osmart eller onormal, att man är konstig eller ser dum ut. En del med social fobi känner sig rädda för en eller ett par särskilda situationer. Andra är rädda för de flesta situationer där det finns andra människor.

 

Stöd och hjälp

Om man är så orolig och rädd att man får problem och blir begränsad i sin vardag, bör man söka stöd och hjälp. Då kan rädslan göra att man isolerar sig för att man undviker att göra saker, till exempel att gå i skolan eller att umgås med kompisar. Ett sätt att få hjälp är att ta kontakt med elevhälsan. Vissa skolor erbjuder stödjande samtal. Skolan kan hjälpa till med vidare kontakter till oss på BUP om man behöver behandling. Det går också att vända sig direkt till BUP eller be sina föräldrar om hjälp med att ta kontakt.

Fråga BUP
Våra senaste frågor och svar